Robilar 01: Miauw!!

Artikelcode 213991
David Chauvel | Sylvain Guinebaud | Lou

Een doodgewoon en welvarend koninkrijk wordt op zijn kop gezet door slecht één kat... Maar wat voor een kat!
Scenario David Chauvel
Tekeningen Sylvain Guinebaud
Inkleuring Lou
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 64
ISBN Hardcover 9789463068086
ISBN Softcover 9789463068093

Er was eens... Een koninkrijk. Een doodgewoon en welvarend koninkrijk. Het had een kasteel, een koning, een prinses, een boeman, een molenaar, zijn vrouw en zonen, boeren... Kortom, een koninkrijk dat in harmonie leefde, vredig en gelukkig, tot alles op z'n kop werd gezet, de rollen omgedraaid werden, vrede en geluk verruild werden, voor ruzie, ellende en verwoesting. En de verantwoordelijke voor die ommezwaai was slechts één kat... Maar wat voor 'n kat!

Robilar, de meesterlijke kat is hilarisch getekend drieluik van David Chauvel (Wollodrïn) en Sylvain Guinebaud (Detectives)!

3 reviews

5 sterren op basis van 3 beoordelingen

9
05 Oct 2023
9e KUNST.nl
Een sublieme hervertelling van het sprookje van de gelaarsde kat. Robilar, een dikke en verwende kater, verliest zijn thuis en zijn baasje en moet het plots zelf zien te rooien. Hij maakt onzacht kennis met de hardheid van het bestaan en zweert wraak te nemen op iedereen die hem onrecht aandeed. Scenarist Chauvel weeft een hele hoop verhaallijntjes samen tot een einde dat ons toch nog wist te verrassen. Tekenaar Guinebaud en inkleurder Lou voorzien het geheel van spetterend tekenwerk dat de overvloedige humor in een gigantische kleurexplosie tegen uw netvlies kwakt. Pico bello eerste deel van een nieuwe reeks.

https://9ekunst.nl/2022/01/06/kort-van-stof-december-2021/
d
29 Nov 2022
De Boekenman
Wat ziet hij er trots uit op de omslag, deze kat, staand op zijn achterpoten met zijn staart als een pluim, zijn vacht onberispelijk en zijn glimlach hard. Achter hem, een stoet van woedende figuren die uit de struiken komen. In één beeld wordt de toon gezet voor een verhaal dat vierenzestig bladzijden lang de adem inhoudt. Want als de kat van het beroemde sprookje niet bij zijn eerste variatie is, moeten we toegeven dat die van David Chauvel en Sylvain Guinebaud erg smakelijk blijkt te zijn.
De komedie krijgt al snel een levendige sfeer, waarbij de gebeurtenissen elkaar in een gestaag tempo opvolgen, tot aan de uiteindelijke ontknoping, die voor enkele verrassingen zorgt.
Een topper, dus!

https://www.instagram.com/deboekenman/
h
24 Jan 2022
Holly Moors
Robilar is een vadsige kat die een luizenleventje leidt aan het hof van een doodgewoon, gemiddeld en welvarend koninkrijk, met een kasteel, een koning, een prinses, een boeman, boeren, een molenaar met zijn vrouw en zonen. Alles verliep vreedzaam, iedereen was gelukkig, maar op een dag veranderde er iets waardoor het luxeleventje van Robilar volledig op de kop werd gezet, en dat had verstrekkende gevolgen.

Robilar is het verhaal van de Gelaarsde Kat, maar dan in een volledig nieuwe stripversie die het verhaal wel honderd keer zo leuk maakt. Robilar woont bij een gravin, en als hij met de gravin en haar zoon in een koets op weg is naar de koning wordt de koets per ongeluk vertrapt door de boeman van het rijk, maar de kat ontsnapt. Hij wordt vervolgens achternagezeten door de dorpsgek en gered door de mooie maar tamelijk domme jongste zoon van de molenaar.

En dan begint het verhaal pas echt, al moet je het begin vooral niet overslaan, want daar zit al zoveel fraais aan details in verborgen dat je echt op moet letten, want je mist al snel iets essentieels. Afijn, de kat blijkt te kunnen praten, en vraagt de molenaarszoon, die er na de dood van zijn ouders wel erg bekaaid is afgekomen qua erfenis, om laarzen en belooft hem dat hij de prins van het koninkrijk zal worden.

Dan begint Robilar’s grote wraakactie tegen iedereen die hem slecht behandeld heeft, hij weet onder meer op een sluwe manier de boeman te verslaan en diens kasteel te veroveren en de molenaarszoon als de Markies van Carabas bij de koning binnen te loodsen. Maar niet alles loopt uiteraard zoals gepland, en dit verhaal zit vol verrassingen, veel meer verrassingen dan het oorspronkelijke sprookje. Het is ook eindeloos veel leuker en grappiger dan het oorspronkelijke verhaal. Kortom – geweldige update, sublieme tekeningen, absolute aanrader.