Robilar 03: Beestenburcht

Artikelcode 213993
David Chauvel | Sylvain Guinebaud | Lou

Een doodgewoon en welvarend koninkrijk wordt op zijn kop gezet door slecht één kat... Maar wat voor een kat!
Scenario David Chauvel
Tekeningen Sylvain Guinebaud
Inkleuring Lou
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 64
ISBN Hardcover 9789464840711
ISBN Softcover 9789464840728

Opstand op de boerderij! De boerderijdieren willen niet meer opgegeten worden! Om een einde te maken aan deze nieuwe crisis, kan de prins een beroep doen op een excellente diplomaat: Robilar natuurlijk!
 
De hele boerderij draait vierkant! De dieren namen de wapens op en hebben pater Riflon en zijn vrouw gevangengezet. De prins wordt gedwongen om vegetariër te worden en stuurt Robilar op onderzoek uit. Op de boerderij aangekomen leert Robilar dat de rebellen een einde eisen aan de consumptie van vlees. Onze geliefde kat staat klaar om het recht op vleesconsumptie met de wapens in de hand te verdedigen. De missie van Robilar verandert echter al snel in een onmogelijke opdracht.

Robilar, de meesterlijke kat is hilarisch getekend drieluik van David Chauvel (Wollodrïn) en Sylvain Guinebaud (Detectives)!

3 reviews

4,7 sterren op basis van 3 beoordelingen

s
29 Dec 2023
Striptease
Robilar het alter ego van de Gelaarsde kat. Maar dan in een modern jasje. Niet dat de verhalen zich afspelen in het heden, de setting is gewoon die van een sprookjesachtig land, inclusief koning, ridders, reuzen en noem het maar op. In de vorige delen zagen we hoe Robilar het bracht tot kamerheer van de koning. In die rol krijgt hij te maken met een lastig probleem. De dieren op de boerderij die het kasteel van vlees voorziet houden het voor gezien. Ze willen niet meer dienen als vlees en staken. De boer en boerin hebben ze vastgebonden en houden ze in gijzeling. Robilar wordt erheen gestuurd om te onderhandelen, samen met de kok en met de raadsheer van de koning. Ze willen bereiken dat de dieren zich weer gewoon ter beschikking stellen, maar die zijn, à la Animal Farm, het beroemde boek van George Orwell, op oorlogskoers. Er valt dus weinig te halen bij de onderhandelingen. Maar de dieren hebben een zwakke plek. De prins houdt niet van konijn en die worden dus sowieso met rust gelaten door de kasteelbewoners. Zij willen op hun beurt hun bijzondere positie niet kwijt. Dat geeft Robilar dus gelegenheid te stoken. Maar of hij daarmee dan ook zijn doel bereikt?

Hoewel je het verhaal snel herkent en dus ook een beetje weet hoe het gaat lopen, bouwt Chauvel een paar verrassende wendingen in die je wellicht niet verwacht. Zoals de knipoog naar Animal Farm, maar ook de extra knipoog naar een andere strip met hetzelfde thema, de strip Beestenburcht van Dorison en Delep. Die combinatie plus de lekker sarcastische toon die de dieren aanslaan èn hun superioriteit ten opzichte van de menselijke stripfiguren, maakt Robilar tot een geweldige strip die perfect past in de aloude fabeleditie zoals de Reinaart. Leuke strip!

https://www.stripschap.nl/pages/topics/robilar-de-meesterlijke-kat-3-beestenburcht.php?p=15
9
11 Dec 2023
9e KUNST.nl
We schrijven dit stukje met spijt in het hart. Dit is namelijk het laatste deeltje van deze stripreeks en het is dan nog eens het beste van de drie. Robilar schopte het tot kamerheer van de door hem op de troon gemanoeuvreerde boeman en geniet van een luilekkerleventje, tot de dieren op de boerderij in opstand komen. Robilar moet de boel oplossen en wat volgt is een strip tot de nok toe gevuld met parodieën op Animal farm en het communisme in het algemeen, met geslaagde grappen op haast elke pagina. Niet enkel de kat is meesterlijk. Dit drieluik is dat ook.

https://9ekunst.nl/2023/12/06/kort-van-stof-november-2023/
s
01 Dec 2023
Striptip.nl
De sluwe kat Robilar heeft zich opgewerkt tot kamerheer van de prins. Wanneer een groep boerderijdieren de boer en boerin gijzelen, eisen ze van de prins een vrij leven waarin geen dieren meer worden vermoord. Robilar moet dit probleem zien op te lossen en dat blijkt niet eenvoudig te zijn. De dieren staan onderling soms op gespannen voet, maar ze vormen wel een eenheid.

Dit afsluitende deel is bij vlagen nog steeds grappig, maar bevat verrassend genoeg een serieuze en bij vlagen grimmige toon. Zoals de titel van het album doet vermoeden zijn er overeenkomsten met de Beestenburcht-trilogie. De tekeningen zijn expressief, vooral de gezichten maken duidelijk genoeg welke emotie er bij de karakters de overhand heeft. Ik trek ze goed. (MD)

https://www.striptip.nl/strip-speeddates/de-strip-speeddates-van-november-2023/