Zeven 21: Zeven Makabeëen

€19,95
Artikelcode 112421
Henri Meunier | Étienne le Roux

Zeven is een reeks complete verhalen waarin het cijfer 7 centraal staat.
Scenario Henri Meunier
Tekeningen Étienne Le Roux
Inkleuring Thierry Léprevost
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 64
ISBN Hardcover 9789463067546

Londen, 1909. In het grootste geheim besluiten de Britse premier en de Lord of the Sea van de Britse Navy een techniek geërfd van V. Frankenstein uit te proberen. Ze willen de doden reanimeren. Hun doel is om de Zuidpool te veroveren en onder de neus van keizer Wilhelm II weg te grissen. Als kandidaten voor de reanimatie stellen ze een team van zeven onlangs overleden mannen samen. Dat zorgt voor enkele problemen: de gevolgen van het eerste leven van een overledene kan roet in het eten gooien voor diens tweede leven en sommige proefpersonen hebben er niet om gevraagd om terug tot leven gewekt te worden…

Na 21 verhalen is de reeks van Zeven compleet. Drie seizoenen van ieder 7 verhalen, 7-7-7. Met een beter geluksgetal kan men niet eindigen.

3 reviews

4,4 sterren op basis van 3 beoordelingen

b
09 Feb 2022
Bunt Blogt
Aan de stripserie Zeven heb ik al vaker aandacht besteed. Het concept is heel aardig: zeven mensen die wat gemeen hebben komen bij elkaar om een avontuur aan te gaan. Omdat het nogal uitmaakt of je te maken hebt met atleten, draken, schipbreukelingen of dwergen, verschillen de verhalen onderling nogal.

Deze keer gaat het om Zeven Makkabeeën. Ik verwachtte dat dat iets met de Joodse geschiedenis te maken zou hebben, maar het gaat om doden die tot leven zijn gewekt. Dat je die ook Makkabeeën zou kunnen noemen, was mij onbekend.

Mensen terugroepen uit de dood - dat heeft de mensheid altijd al gefascineerd. We kennen het verhaal van Orpheus en Eurydice, dat van Lazarus en dat van het monster van Frankenstein. De Netflixserie The Frankenstein Chronicles sluit bij dat laatste aan. Het verhaal speelt zich dan ook af in de tijd dat het boek van Mary Shelley over het monster van Frankenstein verscheen.

In de strip Zeven Makkabeeën worden er mensen tot leven gewekt. Het is al eerder bij pony's gebeurd. Daaruit heeft men geleerd dat die dieren na hun wederopstanding bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en dat ze weinig voedsel nodig hebben. Als je een groep van zeven van zulke mensen bij elkaar hebt, kun je ze een zware opdracht laten vervullen.

Dat gebeurt bij deze groep: ze gaan op expeditie naar de Zuidpool. Het gaat in het verhaal overigens niet alleen om het slagen of mislukken van de missie, maar ook om de onderlinge verhoudingen tussen de zeven. Er heeft nog een persoonsverwisseling plaatsgevonden: een van degenen die tot leven is gewekt is niet wie hij voorgeeft te zijn.

En wat zijn de effecten op lange termijn van het opnieuw gaan leven? Daar blijkt maar weinig over bekend te zijn. De mannen (vrouwen zijn er niet bij) zullen er gauw genoeg achter komen.

Ook dit deel in de stripserie is weer heel aardig: een onderhoudend verhaal, waarvan je wel wilt weten hoe het afloopt. De tragiek zit in de levens van de zeven, van wie je je maar moet afvragen hoe blij ze nu eigenlijk zijn met het herkregen leven.
https://teunisbunt.blogspot.com/2021/12/zeven-makkabeeen-henri-meunier-etienne.html
h
13 Jan 2022
Holly Moors, Moors Magazine
Zeven Makkabeeën is het eenentwintigste en laatste deel in de reeks Zeven. Drie reeksen van zeven verhalen waarin steeds zeven hoofdpersonen de hoofdrol speelden. Zeven – zeven – zeven, een mooi getal om mee te eindigen.

Het verhaal begint in het midden van de achttiende eeuw als de geheimen van de befaamde Victor Frankenstein worden veiliggesteld. Die sluimeren vervolgens een eeuw of wat ergens in Engeland in een grote kist tot ze per ongeluk worden ontdekt door de Lord of the Sea van de Britse Navy, die samen met de Britse premier het plan opvat om de Zuidpool te veroveren, zodat ze in ieder geval een moreel voordeel behalen op de Duitse keizer Wilhelm II.

Daarvoor willen ze, met de techniek van Frankenstein, zeven doden reanimeren – onlangs overleden mannen die perfect geschikt lijken voor deze klus. Maar ze blijken daarbij net iets te veel vooraannames te hebben gemaakt die niet blijken te kloppen.

Zo lijkt niet iedereen blij met een nieuw leven, en vader en zoon, waarvan ze dachten dat die wel een buitengewoon innige band zouden hebben, blijken een iets ingewikkelder relatie te hebben dan was voorzien. Hoe dat allemaal precies uitpakt, en of dat tweede leven wel zo’n geweldig goed idee was, dat zul je zelf moeten lezen, maar er blijken heel wat haken en ogen aan te zitten, en die worden door Meunier en Le Roux allemaal mooi uitgetekend.

Zeven Makkabeeën is een ietwat macabere, maar zeer waardige afsluiter van een bijzondere serie strips. Een aanrader.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/zeven-makkabeeen/
j
10 Jan 2022
Jos van Waterschoot, Het Stripschap
Het is kort voor de Eerste Wereldoorlog. De Engelsen beheersen de halve wereld door de koloniën die ze overal bezitten. Maar het Duitse Keizerrijk met aan het hoofd keizer Wilhelm II, heeft ook grote ambities. Beide wereldrijken willen namelijk het laatste onontdekte continent veroveren: Antarctica. De Duisters proberen dat door middel van zeppelins. De Engelsen gooien het meer over de ouderwetse boeg door middel van het sturen van een expeditie. Maar geen gewone expeditie. Een Engelsen geleerde is bij toeval op de nalatenschap van Victor Frankenstein gestuit. Hij is ermee gaan experimenteren op de pony van zijn dochter. Die was na een ongeval overleden, maar werd weer tot leven gewekt en daarna verbeterden haar prestaties aanzienlijk. Nu wil hij gaan experimenteren op mensen. Die ‘levende doden’ zullen, net als de pony, weinig last hebben van pijn, honger en andere menselijke tekortkomingen. Zeven geschikt lijkende overleden mannen worden geselecteerd op basis van bijzondere eigenschappen of speciale kennis van de Zuidpool. Ze worden tot leven gewekt en als tegenprestatie wordt hen gevraagd aan de expeditie deel te nemen. Hoewel ze niet allemaal even blij zijn weer te leven, stemmen ze toch allemaal toe. En zo worden ze op de Zuidpool afgeleverd om het continent te veroveren. De poging lijkt glansrijk te gaan slagen. Hoewel de levende doden niet helemaal ongevoelig blijken voor de barre omstandigheden, komen ze toch redelijk goed vooruit. Maar dan blijkt dat één belangrijke eigenschap van de levende doden over het hoofd is gezien. En op de koop toe blijkt niet iedereen te zijn wie men denkt dat hij is?

Het verhaal van Frankenstein, het kunnen beschikken over leven en dood, is een wens die al zo oud is als de mensheid. Toch is het vrijwel altijd het verhaal van Frankenstein dat in eindeloze variaties terugkomt. In dit boek ligt dat toch wat anders, wat het verrassend maakt. Niet Frankenstein zelf, maar geleerden na hem die aan het experimenteren slaan. Dat levert bij de Zeven Makkabeeën geweldige horror op, een goed gevonden verhaal en prima in beeld gebracht.
https://www.stripschap.nl/pages/topics/zeven-makkabeeen-zeven-levende-doden-veroveren-de-zuidpool.php