Zeven 20: Zeven Atleten

€19,95
Artikelcode 112420
Kris | Bertrand Galic | David Morancho

Zeven is een reeks complete verhalen waarin het cijfer 7 centraal staat.
Scenario Kris, Bertrand Galic
Tekeningen David Morancho
Inkleuring Javi Montes
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 64
ISBN Hardcover 9789463067386

Op 18 juli 1936 stonden de populaire Olympische Spelen in Barcelona klaar om van start te gaan, toen plots de "pronunciamiento" van Generaal Franco het hele land in de chaos stortte. De dag nadien weerklonken geweerschoten in de straten van de Catalaanse hoofdstad. De Spaanse burgeroorlog was begonnen... 

Van de atleten die vast komen te zitten in Barcelona kiezen zeven mannen en vrouwen ervoor de wapens op te nemen. De zeven hebben uiteenlopende nationaliteiten: Frans, Iers, Duits, Italiaans, Spaans, maar zijn verenigd door dezelfde idealen. Voor het leven, tot ter dood en... voor de liefde.

Zeven Atleten is getekend door David Morancho (Sara Lone).

2 reviews

4,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

d
29 Nov 2022
De Boekenman
De “Rode Ster van Montreuil” is de naam die Nicole, Jeanne, Antoine, Francesco en Carlo zichzelf hebben gegeven. Zij beoefenen allen atletiek en samen besluiten zij deel te nemen aan de Olympische Spelen van het Volk in Spanje, als reactie op de officiële Spelen in Berlijn die door het nazisme waren bevuild. Want in juli 1936 brak de staatsgreep van Franco uit. In plaats van hun elan te dwarsbomen, was het voor hen een gelegenheid om hun talenten te gebruiken en zichzelf te overtreffen, niet voor zichzelf of een titel, maar in naam van de vrijheid en het leven, heel eenvoudig. Op het veld zal de kleine groep verrijkt worden door Neil, de warmbloedige Ier, en Rudi, de Duitse Jood.

Kris en Bertrand Galic presenteren hun versie van het symbolische getal ‘zeven’, waar deze conceptreeks ook om draait. Ze zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen en portretteren een groep sporters en vrienden van verschillende afkomst, maar wier idealen samenkomen. Op weg naar de concurrentie raken zij verwikkeld in een conflict met een tegenstander van een andere orde: het fascisme. Ingebed in deze historische gebeurtenissen, is de briljante plot relatief coherent. De sport is een voorwendsel voor de demonstratie van hun teamgeest en de oprechte uitdrukking van hun nobele waarden. De kleurrijke personages zijn vertederend en hebben een interessant, rond karakter en een goed ontwikkelde persoonlijkheid, wat een van de grootste uitdagingen van dit concept is want het verhaal moet in één deel verteld worden. Het tempo is knap afgemeten, waarbij de spanningen oplopen en de inzet geleidelijk toeneemt. De toon evolueert ook van luchtig (dankzij de pikante relaties tussen sommige personages) naar ernstig en dramatisch.

Spaanse striptekenaar die zijn talent al heeft bewezen in zijn eerste serie, Sara Lone. Zijn realistische stijl is perfect geschikt voor de context. Zijn lijn is fijn, regelmatig en vol energie. Zuiver, nauwgezet en zonder overdaad, benadrukt zijn delicate inkten de omgevingen en landschappen, of het nu pakweg Barcelona is of net een klein boerendorpje. De laatste gevechtsscènes zijn onder andere adembenemend weergegeven dankzij het geïnspireerde en zeer aangename tekenwerk. We hebben genoten van het verhaal. Op het zevende deel van het derde seizoen (goed geteld, het wordt hierna deel 21) moeten we even wachten. Daar krijgen we een verhaal voorgeschoteld van zeven Makkabeeën. Wordt vervolgd!

https://www.instagram.com/deboekenman/
m
21 Sep 2021
Moors Magazine
Zeven is een bijzondere stripreeks van drie keer zeven strips waarin steeds zeven hoofdpersonen de hoofdrol spelen. De verhalen worden steeds door anderen geschreven, en ook de tekenaars zijn nooit dezelfden, en toch is de reeks op een geheimzinnige manier één geheel aan het worden. Zeven atleten is het voorlaatste deel van de reeks en het is een bijzonder geslaagde aflevering geworden.

In Barcelona worden in de zomer van 1936 de Olimpiadas Popularas georganiseerd, een soort alternatieve Olympische Spelen als tegenhanger van de officiële spelen in Berlijn, die door velen werden gezien als pure propaganda voor de nazi’s van Hitler. In Italië was op dat moment Mussolini met zijn fascisten aan de macht, dus de stemming in Europa was gespannen.

Een groepje vrienden in het Franse Boulogne, drie Fransen, een Italiaan en een Spanjaard, besluiten, op voorstel van de Spanjaard, aan die alternatieve spelen mee te gaan doen. In de trein ontmoeten ze de Joodse Duitser Rudi Rosenwald, die door politieagenten lastig gevallen wordt. Ze ontzetten hem en reizen samen verder. In Barcelona ontmoetten ze de forse, rossige Ier Niallan “Neill” Perry, en als die eerste nacht de fascisten van Franco de macht proberen te grijpen en de burgeroorlog begint besluiten deze zeven buitenlandse atleten zich aan te sluiten bij het verzet, want, zoals de Ier zo treffend zegt: “Hey sucker! Ze zijn al aan de macht in Italië en Duitsland! En nu in Spanje?! Nee, voor mij is het duidelijk: we moeten ze hier en nu tegenhouden!”

Uiteindelijk komen ze terecht bij het dorp van Francisco, de enige Spanjaard van het groepje – hij heeft onderweg gehoord dat zijn dorp bezet is door de fascisten en wil zijn verloofde en zijn familie redden. De zeven atleten weten met hun talenten de indruk te wekken dat ze met een grote overmacht het dorp belegeren, maar niet alles gaat zoals voorzien. Meer vertel ik niet, want ik heb het gevoel dat ik nu al bijna te veel spoilers heb weggegeven, maar dit is niet alleen een geweldig goede strip over het begin van de Spaanse burgeroorlog, maar ook over vriendschap. Een absolute aanrader dus.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/zeven-atleten/