Zeven 18: Zeven Superhelden

€19,95
Artikelcode 112418
Mathieu Salvia | Philippe Briones

Zeven is een reeks complete verhalen waarin het cijfer 7 centraal staat.
Scenario Mathieu Salvia
Tekeningen Philippe Briones
Inkleuring Romain Huet
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 64
ISBN Hardcover 9789463066341

Hector heeft een gave van onschatbare waarde: een superkracht die hij om onduidelijke redenen weigert te gebruiken. De overheid wil koste wat kost ontdekken waar zijn krachten vandaan komen. Hector wordt gedwongen zich onder streng toezicht te laten plaatsen in een speciaal daarvoor opgericht onderzoekscentrum. Daar zal deze door het leven getekende en schuwe oude man vijf andere "super-gepensioneerden" ontmoeten... Die zijn alle vijf vastbesloten om zo snel mogelijk te ontsnappen! Aan hun zijde zal Hector eindelijk zijn lotsbestemming ontdekken...

3 reviews

4 sterren op basis van 3 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
Hector Kadinsky wordt op een dag door militairen ontvoerd en naar een zwaar beveiligd onderzoekscentrum gebracht. Hij bezit namelijk een superkracht! Dat geldt ook voor de 5 anderen die er al zitten. Die zijn, net als Hector, allemaal in de zeventig. Ze zijn echter niet van plan de rest van hun leven vast te blijven zitten…

Door Martijn Douma

Want ook al worden ze goed behandeld en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen, het is niet prettig om de faciliteit niet uit te mogen en telkens onderzoeken te moeten ondergaan. Om te kunnen ontsnappen aan de beveiligers en zware beveiligingsmaatregelen zullen ze moeten samenwerken. Alleen zal het ze niet lukken: ook superhelden takelen af naarmate ze ouder worden. Dat samenwerken is nog niet zo makkelijk want ze hebben allemaal hun eigen wil en wensen – het zijn net mensen!

Te gevaarlijk
Bovendien is er ook nog het mysterie van de ruimte waar ze geen toegang toe hebben. Ze vermoeden dat daar een van hun oude vrienden opgesloten zit, omdat de onderzoekers hem te gevaarlijk vinden om vrij rond te laten lopen. Dat levert een extra hobbel op weg naar de vrijheid op: ze kunnen hem natuurlijk niet achterlaten. De ontsnapping verloopt helaas niet zoals gepland…

Bejaarde superhelden in verzorgingshuis
Stop een stel bejaarde superhelden-tegen-wil-en-dank bij elkaar in een zwaar beveiligd verzorgingshuis en wat levert dat op? Een atypisch superheldenverhaal! En dat ligt niet aan de tekeningen, want tekenaar Philippe Briones (Dijon, 1970) heeft meegetekend aan comics als X-Men, Web of Spider-Man en Mrs Marvel (allen Marvel Comics), en Suicide Squad, Justice League en Aquaman (allen DC Comics), dus dat is dik in orde.

Gelikt
Geen verhaal dus over mensen in gelikte superheldenkostuums die het kwaad in de wereld bestrijden. Geen superschurken als tegenstanders, geen gevechten waarbij halve steden in ruïnes veranderen of de wereld die gered moet worden. Het decor is vooral het terrein van de onderzoeksfaciliteit en binnen de gebouwen. De tegenstanders worden gevormd door de overheidsorganisatie die ze vasthoudt en, misschien wel, door zijzelf.

Originele insteek
Ook een originele insteek: op één na willen ze hun krachten verborgen houden. Die krachten zijn best recht-toe-recht-aan hoor, maar ze komen met een tol. Verder hebben de superbejaarden ook zo hun ‘normale’ gebreken, die horen bij de ouderdom. De karakters zijn allemaal best goed uitgewerkt en omdat ze allemaal hun eigen motieven hebben levert dat interessante situaties en gesprekken op. Wat meer achtergrond en geschiedenis van de leden van deze groep zou nog wel een wat hebben kunnen toevoegen aan het verhaal. Net als de opzet van het verhaal is ook het einde onverwacht.

Een verrassend, bijna ingetogen, verhaal over gewone bejaarde mensen die toevallig en ongewenst over superkrachten blijken te beschikken.

https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/zeven-superbejaarden-uhhh-superhelden/
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
Zeven is de overkoepelende titel van een reeks verschillende stripverhalen met één overeenkomst – in elk verhaal spelen zeven figuren de hoofdrol. Elk “seizoen” van de serie bestaat uit zeven delen, en we zijn inmiddels aangeland bij deel 18, middenin het derde seizoen. Het opmerkelijke aan deze reeks strips is dat hoewel de scenarioschrijvers en tekenaars verschillen de kwaliteit constant en onveranderlijk hoog is.

Het nu lopende derde seizoen begon met een fantastische hervertelling van het verhaal van de Zeven Dwergen, maar we hebben ook al Zeven Draken langs zien komen en Zeven schipbreukelingen, en na de Zeven Detectives kwam er zelfs een spin-off met zeven delen waarin elke detective zijn eigen sublieme verhaal kreeg. Er is zelfs plaats voor wat serieuzere verhalen zoals Zeven Broeders, maar met Zeven Superhelden zijn we ook echt bij het superheldengenre uitgekomen, en dan vooral dat van deze tijd, waarin de superhelden van weleer vraagtekens durven zetten bij hun krachten en het nut ervan.

De bejaarde Hector leidt met zijn kat een teruggetrokken bestaan, en als de overheid hem opspoort en dwingt om in een onderzoekscentrum te gaan wonen beweert hij dat hij al zijn krachten al lang geleden is kwijtgeraakt, en dat hij niet meer kan vliegen. In het zwaar beveiligde onderzoekscentrum komt hij er achter dat er meer bejaarden gevangen worden gehouden, allemaal met bijzondere krachten, en die zijn allemaal van plan om zo snel mogelijk te ontsnappen.

Uiteindelijk zal Hector de confrontatie met zichzelf aan moeten gaan en onder ogen moeten zien waarom hij ooit gestopt is als superheld, en hij zal ontdekken dat hij zijn krachten toch nog één keer in zal moeten zetten om de wereld te redden.

Een superheldenverhaal met meerdere lagen, goed verteld, goed getekend, en zeker niet alleen geschikt voor de liefhebbers van Superheldenstrips.
v
08 Sep 2020
Veronica Magazine
We vonden de reeks Zeven… na zeventien delen wat geforceerd en gezocht overkomen. Maar dit achttiende deel over zeven superhelden kan ons wel weer bekoren. Het gaat over bejaarden met superkrachten, die door de overheid opgepakt worden en in een detentiecentrum opgesloten voor nader onderzoek. Dat pikken de oudjes niet en ze komen in opstand. Een is sterk, een ander kan vliegen en nummer drie is onzichtbaar, maar alleen als ze naakt is. Wat leidt tot grappige situaties. Punt is dat de oudjes iemand met elektromagnetische krachten die in eenzame opsluiting zit, ook mee willen laten ontsnappen. Een strak getekend, vermakelijk verhaal met een verrassende schurk.