Zeven 16: Zeven Broeders

€19,95
Artikelcode 112416
Jean-Christophe Camus | Hervé Boivin

Zeven is een reeks complete verhalen waarin het cijfer 7 centraal staat.
Scenario Jean-Christophe Camus
Tekeningen Hervé Boivin
Inkleuring
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 64
ISBN Hardcover 9789463064989

Hun verzetsnetwerk werd in 1943 gedecimeerd. De mannen die er deel van uitmaakten, allemaal vrijmetselaars, vertrouwden blindelings op elkaar. Ze kunnen zich niet voorstellen dat een verrader hen zou verkopen aan de Duitsers. Acht jaar later verzamelen de overlevenden van de loge zich om eindelijk de waarheid te ontdekken...

1 beoordelen

3 sterren op basis van 1 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
Acht jaar na de Tweede Wereldoorlog ontvangen de leden van een loge Vrijmetselaars een uitnodiging voor een hereniging. In 1943 werden ze verraden – maar door wie? Er is een verrader onder hen. Zeven vrijmetselaars en een leugen!

Door Martijn Douma

Zeven: sterke conceptreeks
Silvester Strips heeft een aantal jaren geleden – in 2007 om precies te zijn – met de reeks Zeven een sterke conceptreeks in huis gehaald. Het idee is simpel: elk album staat op zichzelf (oneshot) en het getal 7 (zeven) staat centraal. In de meeste gevallen betekent dit dat er zeven hoofdrolspelers zijn. Elk album wordt door een andere tekenaar en een andere scenarist gemaakt. Volgens Bédétheque is de serie door scenarist David Chauvel gelanceerd. Dit heeft inmiddels geleid tot 16 albums – er volgen er nog 5 – én de reeks Detectives, een spinoff van het album Zeven detectives.

Als een huis
Het is wel duidelijk: wij zijn fan van deze reeks! Het concept staat, na 16 albums, als een huis, er zitten vrijwel alleen sterke albums tussen. De verhalen spelen zich af in diverse werelden en tijdperken en zijn in uiteenlopende stijlen getekend. Need we say more? Zie ook onze recensies voor Zeven dwergen, Detectives 2: Richard Munroe en Detectives 3: Ernest Patisson.

Gearresteerd
In dit specifieke album, Zeven broeders, staat de vraag centraal wie de verrader is: in 1943 wordt in de Franse plaats Vincennes de Grootmeester van een loge van de Vrijmetselaars door de Duitsers neergeschoten. De 7 leden van de loge worden gearresteerd. Dat gaat niet zonder slag of stoot, ook familieleden worden slachtoffer van de Duitsers. De leden overleven wonderwel allemaal de oorlog.

Verrader
8 jaar later, in 1951, ontvangen de 7 leden een uitnodiging voor een hereniging van de Loge. Ondertekend door “de Eerbiedwaardige Grootmeester”… Ze verzamelen zich en Guérin, het oudste lid, werpt zich op om de vergadering te leiden nu de Grootmeester er niet meer is. Hij heropent de loge en treft daar vervolgens een brief aan waarin staat dat er een verrader in hun midden is én de opdracht deze plaats niet te verlaten tot alles aan het licht is gebracht.

De waarheid
Een voor een vertellen de leden hoe hun arrestatie is verlopen en wat er daarna is gebeurd. Sommigen hebben weten te ontkomen aan de Duitsers, anderen belandden in een concentratiekamp. Elk verhaal wordt met de nodige achterdocht aangehoord en kritische vragen vliegen door de lucht. Leg bijvoorbeeld maar eens uit waarom jouw handtekening op de foto van een Duitse officier staat… De grote vraag is uiteindelijk, natuurlijk, of de waarheid aan het licht komt!

Toepasselijk
Ook nu weer een leuk verhaal, een co-productie van Didier Convard (Lacrima Christi, Het verloren paradijs, Roma) en Jean-Christophe Camus. Deze laatste is in Nederland bekend van de reeks De Bijbel (4 delen, Silvester Strips) en Het evangelie volgens Matteüs (Silvester Strips). Tekenaar Hervé Boivin heeft alles opgetekend in een realistische stijl die toepasselijk is voor het verhaal. Het ziet er allemaal goed uit, al zijn de plaatjes soms wat aan de statische kant.

Zoals aangegeven: Zeven is een sterke reeks en ook Zeven broeders is een prima album!

https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/zeven-vrijmetselaars-en-een-leugen/