Normandië, juni '44 04: Sword Beach - Caen

Artikelcode 600014
Djian | Bournier | Marivain | Moreau

Juni 1944. De geallieerden lanceren een groots offensief in Normandië om Europa definitief van de nazi's te verlossen. Het begin van D-day.
Scenario Jean-Blaise Djian, Isabelle Bournier
Tekeningen Bruno Marivain
Inkleuring Catherine Moreau
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 64
ISBN Hardcover 9789463069724
ISBN Softcover 9789463069731

D-day. De grootste militaire operatie van de Tweede Wereldoorlog!

Paul en Wolfgang ontmoetten elkaar in erg bijzondere omstandigheden. Paul was een van de 177 Fransen die op 6 juni 1944 met het Kiefer-commando zouden ontschepen in Ouistreham, om Frankrijk te helpen bevrijden. Wolfgang was Duitser, en in alles zijn tegenpool. Die dag kruisten hun wegen elkaar, maar enkele jaren later brengt een samenloop van omstandigheden hen weer bijeen en worden ze vrienden. Dit album volgt het spoor van Paul en het Kiefer-commando bij de bevrijding van Ouistreham, vanaf de eerste voorbereidingen van de ontscheping en de Horsa-zweefvluchten bij de Pegasus-brug. Intussen is Hélène, Pauls latere vrouw, studente in Caen, en door haar ogen zien we hoe haar stad wordt bevrijd.

Normandië, juni '44 is een reeks van 10 delen. Ieder album bevat een uitvoerig historisch dossier.

1 beoordelen

5 sterren op basis van 1 beoordelingen

m
02 Jun 2023
MOORS MAGAZINE
Normandië Juni ’44 is de overkoepelende titel van een reeks strips over de beslissende maand in de Tweede Wereldoorlog, toen de geallieerden Europa binnenvielen om de Duitsers de genadeklap toe te brengen op D-Day. We weten hoe dat is afgelopen: we werden bevrijd van de nazi-bezetters en de geallieerde troepen werden later in de geschiedenisboeken als helden bijgeplaatst.

Deze strips geven een gedetailleerd en goed gedocumenteerd beeld van het binnenvallen in Frankrijk en ze nuanceren daarbij dat heldenverhaal ook nogal. Ik was nogal huiverig om weer een oorlogsstrip te lezen, maar de eerste twee delen van Normandië Juni ’44 trokken me over de streep – het verhaal wordt steeds erg goed verteld, is goed getekend, en er zit bij elk boek een uitgebreid, boeiend dossier voor iedereen die zich meer in het verhaal wil verdiepen.

Deel 3 – Gold Beach – Arromanches wordt ook weer op een bijzondere manier verteld vanuit het nu, als een kleindochter met haar opa en oma naar het herdenkingsmuseum in Arromanches gaat en daar door het lezen van een boek dat haar opa geschreven heeft er achter komt wat zijn rol in de operatie rond D-Day was. De kunstmatig opgeworpen aanlegplaats Arromanches droeg als codenaam “Mulberry B”. Jimmy Southside, burgerlijk ingenieur gespecialiseerd in havenwerken, was er nauw bij betrokken vanaf het ontwerp in Engeland tot de grote storm die haar grotendeels verwoestte voor de Normandische kust. Het hele verhaal schreef hij neer in een boek dat kort na de oorlog op kleine schaal is uitgegeven. Als ooggetuige van deze buitengewone onderneming, die het verloop van de hele ontscheping mee zou bepalen, vertelt hij over de hardnekkigheid van de soldaten, het menselijke vernuft, maar ook over de zeevissers uit Port-en-Bessin die de constructie hielpen heropbouwen toen de hele operatie na de grote storm verloren leek.

We volgen in dit verhaal niet alleen Jimmy, maar ook twee Britse soldaten (een die deugt en een alcoholistische etterbak). zodat het verhaal persoonlijk wordt. En tegelijk wordt ook nauwgezet het hele verhaal verteld van de operatie en hoe die bijna mislukte omdat het weer tegenzat, maar ook door de zware tegenstand van de Duitsers.

Deel 4 – Sword Beach – Caen begint ook in deze eeuw, bij een verzoeningsplechtigheid waar ook de Duitse Wolfgang Fleischmann aanwezig is met zijn kleindochter. Hij wil, voordat ze naar het banket gaan, nog even op bezoek bij een oude vriend, die helaas een paar weken daarvoor overleden bleek te zijn, maar zijn kleindochter hoort van zijn vrouw het verhaal van hun bijzondere vriendschap. Paul Rapier was een van de 177 Fransen die op 6 juni 1944 met het Kiefer-commando zouden ontschepen in Ouistreham, om Frankrijk te helpen bevrijden. Wolfgang was Duitser, en in alles zijn tegenpool. Die dag kruisten hun wegen elkaar, op een manier die ze allebei nooit zullen vergeten, waardoor ze enkele jaren later vrienden worden. Dit album volgt het spoor van Paul en het Kiefer-commando bij de bevrijding van Ouistreham, vanaf de eerste voorbereidingen van de ontscheping en de Horsa-zweefvluchten bij de Pegasus-brug. Intussen is Hélène, Pauls latere vrouw, studente in Caen, en door haar ogen zien we hoe haar stad wordt bevrijd. En dat gaat bepaald niet zachtzinnig, want Caen wordt door de geallieerden vrijwel geheel platgebombardeerd om de Duitsers er weg te krijgen, maar dat betekende voor de inwoners van de stad dat ze moesten vluchten naar de steengroeven buiten de stad.

Ook bij deze twee delen, die je ademloos uitleest omdat je de lotgevallen van levende personen volgt, terwijl het om reële gebeurtenissen gaat, zijn weer uitgebreide dossiers met achtergrondinformatie gevoegd en herinneringen van mensen die er bij waren. Indrukwekkend en aangrijpend en actueler dan ooit.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/normandie-juni-44-het-begin-van-d-day-deel-3-en-4/