Operatie Overlord 04: Commando Kieffer

Artikelcode 310654
Bruno Falba | Davide Fabbri

Juni 1944. De geallieerden lanceren een groots offensief in Normandië om Europa definitief van de nazi's te verlossen. Operatie Overlord is het begin van D-day.
Scenario Bruno Falba
Tekeningen Davide Fabbri
Inkleuring
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463062404
ISBN Softcover 9789463062411

Operatie Overlord, het begin van D-day. De grootste militaire operatie van de Tweede Wereldoorlog!

Engeland, 1944. Sergeant Clague filmt de voorbereidingen van operatie Overlord. Bij de strijdkrachten is er ook een Frans commando, onder leiding van een zekere Kieffer. Hun taak: Ouistreham schoonvegen, zich bij de 6de Airborne voegen aan de brug over de Orne, en oprukken naar Amfreville. Een zware opdracht, waarbij grote verliezen worden verwacht. Ze moeten hun doelen bereiken en innemen... of ter plaatse sterven. Dit deel volgt de enige Franse eenheid tijdens de slag van Normandië.

Operatie Overlord is een reeks van 6 complete verhalen.

1 beoordelen

3 sterren op basis van 1 beoordelingen

s
13 Jan 2022
Strip Info.be
Deze reeks 'Operatie Overlord' geeft ons nog steeds onderdelen van de herovering van het Europees vasteland door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit deel volgen we Kieffer en zijn eenheid. De commandant zal zijn groep Fransen leidden tijdens D-day en ze zijn er op uit om Frankrijk te bevrijden en willen daar gerust de hel voor doorgaan, wat ze ook echt zullen moeten doen.

Zoals in voorgaande delen is dit gebaseerd op het echt verhaal van de enige Franse soldaten, 177 in totaal, die meedoen aan de landing. Slechts 24 van hen zal ongedeerd uit de strijd van de bevrijding komen. Ze worden beschouwd als helden in Frankrijk. In deze strip krijgen ze een man mee die alles op film zet en dat zorgt dat we het hele verhaal bijna als een documentaire te zien krijgen. Informatief, maar net te weinig emotie (ondanks dat het wel geprobeerd wordt met de familiale banden die gemist worden) om echt mee te leven. Er wordt opnieuw te gemakkelijk vanuit gegaan dat je deze Kieffer en zijn verhaal toch een al beetje kent voor je aan deze strip begint. Hierdoor is het soms wat chaotisch en complex, maar na een stop op wiki, ben ik helemaal mee.

Dit is wellicht wel een dankbaar moment in de geschiedenis, de landing, die levert zo veel momenten om grafisch weer te geven en hier is dat niet anders. De schepen, de ontscheping, de explosies, de gewonden, de doden en de bittere strijd.. het komt allemaal aan bod. Wellicht zelfs een beetje teruggehouden ten opzichte van wat het toen echt was, in zijn uitvoering, geen overweldigende vuurballen of stukken lichaam, en toch krijg je duidelijk de boodschap van een hel op aarde. Dit heeft duidelijk geen toeters en bellen nodig om impact te maken.

In het kort: mag een beetje meer inleiding krijgen voor het verhaal echt begint