Een avontuur van Jacques Gipar: Integraal 3 (+stofomslag)

Artikelcode 114603
Thierry Dubois | Jean-Luc Delvaux

Jacques Gipar, de bekende verslaggever van de 'France Enquêtes', het belangrijkste dagblad van de jaren vijftig en zestig, laat nooit een kans voorbij gaan om zich met de meest riskante onderzoeken bezig te houden.
Scenario Thierry Dubois
Tekeningen Jean-Luc Delvaux
Inkleuring Jean-Luc Delvaux
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 144
ISBN Hardcover 9789464840377

Jacques Gipar, ster-verslaggever van de France Enquêtes, stort zich steeds opnieuw in de hachelijkste situaties om een primeur voor zijn krant binnen te halen. Vergezeld door Petit-Breton, zijn sympathieke sidekick, die goed thuis is in de onderwereld, bereist hij het Frankrijk van de vijftig- en zestiger jaren, altijd aan het stuur van iconische automobielen, die vaak niet ongeschonden uit de strijd komen.

Dit keer reizen Jacques Gipar en Petit-Breton naar Normandië, waar onze helden te maken krijgen met genadeloze misdadigers. En daarna terug naar Parijs, waar een mysterieuze verdwijning en een netwerk van Russische spionnen de gemoederen flink bezighouden... Twee spannende zaken (in drie delen) in het hart van de jaren ‘50!

Dit is de derde integrale editie +stofomslag (boek 7 t/m 9) van het Opus Magnus van de avonturen van Jacques Gipar.

Ook verkrijgbaar als luxe COLLECTORS EDITION. KLIK HIER.

3 reviews

4 sterren op basis van 3 beoordelingen

m
30 Jan 2024
MOORS MAGAZINE
De avonturen van Jacques Gipar is een zeer Franse strip, die om te beginnen een absolute aanrader is voor Francofielen en voor autoliefhebbers, want verslaggever Jacques Gipar rijdt steeds in iconische auto’s rond (die er lang niet altijd heelhuids afkomen overigens), die na elk avontuur ook nog eens uitgebreid tot in detail met foto’s worden uitgelicht. Verder leer je en passant veel over het Frankrijk van de jaren vijftig en zestig, bijvoorbeeld dat er nog maar bar weinig snelwegen waren, en welke dat waren. Ook over de wegen die Gipar berijdt volgt na elk avontuur een interessant dossier.

Maar het gaat uiteraard ook over de verhalen – Gipar komt steeds weer vreemde zaken op het spoor die hij tot op de bodem uitzoekt, vaak tot groot ongenoegen van de politie, en altijd met hulp van zijn kameraad en vaste side-kick Petit-Breton, die aardig thuis is in de onderwereld, wat vaak erg handig blijkt te zijn.

In deel drie van de integrale uitgave van Gipar’s avonturen vinden we drie verhalen, gevat in een pracht van een hardcover met leeslint en geweldig stofomslag. In het eerste verhaal komt Gipar bij toeval op het spoor van een bende die in Normandië cafés en restaurants afperst, en waarbij niet voor geweld of brandstichting wordt teruggedeinsd. Terug in Parijs krijgen ze te maken met een geheimzinnige ontvoering (er wordt geen losgeld geëist) waar een heel netwerk aan Russische spionnen achter schuil blijkt te gaan.

En dan weet Gipar tussen de bedrijven door ook nog menige vrouw gek te maken, waardoor er in deze drie verhalen in ieder geval al vier verliefd op hem zijn, wat alles niet minder gecompliceerd maakt. De strip speelt zich af in de jaren vijftig en is ook als een klassieke strip getekend, wat bijzonder goed werkt. En hoewel ik nooit een rijbewijs heb gehad en dus weinig met auto’s heb en ik ook niet echt een Francofiel ben heb ik ondertussen wel een zwak gekregen voor deze strip. Spannend en leuk. Gewoon erg goed.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/jacques-gipar-integraal-3-parijs-normandie/
9
06 Jan 2024
9e KUNST.nl
Van de stripreeks rond sterreporter Jacques Gipar werden enkel de eerste drie delen vertaald door uitgeverij Gorilla. Die smeten nadien de handdoek in de ring. Gelukkig pikte uitgeverij Silvester de draad weer op met deze verzorgde integrales. Dit derde boek bundelt verhalen zeven, acht en negen en zal vooral spek voor de bek van liefhebbers van de meer klassieke strip zijn. In een lekker ouderwetse tekenstijl die twijfelt tussen bolle neuzen en atoomstijl (zien is geloven) beleeft Gipar avonturen die realistischer zijn dan die van Robbedoes, maar fantastischer dan die van Kuifje. Topwerk dat van de vergetelheid gered wordt door Silvester.

https://9ekunst.nl/2024/01/06/kort-van-stof-december-2023/
s
18 Dec 2023
STRIPSPECIAALZAAK.be
Nostalgie naar de jaren 1950

Deze integrale bundelt drie verhalen, de delen 7 tot 9 die nog niet eerder vertaald werden: Gaby en Mary, De Echo van de Taïga, Le Christ-de-Saclay. Het laatste verhaal is een vervolg op het tweede.

Zoals gebruikelijk gaat het in deze verhalen telkens om één of meerdere misdrijven die Jacques Gipar, journalist bij de Parijse krant France Enquêtes, tracht op te lossen samen met zijn compagnon Petit-Breton. Een duo te vergelijken met Guus Slim en Vlinder. Het eerste verhaal is een afpersingszaak die zich grotendeels in Normandië afspeelt, het tweede gaat om een ontvoering van een Russisch meisje en dat tevens een verband legt met een spionagezaak rond een kerncentrale in het derde verhaal. De verhalen spelen zich telkens af begin jaren 1950 en in haast elk verhaal heeft Gipar een andere wagen van de krant ter beschikking omdat de vorige in de prak werd gereden. In fine van een verhaal wordt steevast een plattegrond getoond van de streek in Frankrijk waarop het gevolgde traject en de verschillende locaties staan aangeduid waar zich alles heeft afgespeeld. Daarnaast is er ook telkens een pagina die de technische fiche van een voertuig uit die periode weergeeft, het voertuig van Gipar zelf of een ander dat hij tijdelijk heeft mogen gebruiken. De lezer verneemt in deze integrale onder andere meer over de Simca Vedette, de Renault KZ 11 G7 en de Facel Véga FV. Gipar doorkruist met zijn onderzoeken vaak het pad van de plaatselijke recherche of de gendarmerie, maar zijn tussenkomsten volgen toch meestal het juiste spoor en op de valreep wordt het misdrijf opgelost.

Jacques Gipar, die al een vijftiental jaar in het Frans loopt, vertoont qua sfeer, tijdsperiode en thema veel gelijkenissen met Guus Slim, het grote voorbeeld voor tekenaar Jean-Luc Delvaux en scenarist Thierry Dubois (Merlu) die zelf ook een boon heeft voor karaktervolle auto's uit de jaren 1950. Ook de klassieke tekenstijl met zwarte aflijning en rechttoe rechtaan zonder al te veel franjes, doet erg aan Maurice Tillieux denken. Delvaux is dan ook een grote fan van Tillieux en diens reeks Guus Slim, en werkte mee aan het vervolg op het eerste album van Paul Panter (Het Dodenmeer). Delvaux heeft er plezier in om regelmatig oude helden of bekende figuren af te beelden als passanten op straat of als toevallige cafébezoekers. In deze integrale kun je meerdere keren Guus Slims secretaresse Kersesteeltje herkennen, soms op haar Vespa, ook Vlinder en eveneens de gangster Nello Malaparte (uit Vlinder Neemt de Vlucht en Popaïne en Oude Kunst). Er treedt zelfs eventjes een commissaris Colombini op die helemaal tv-inspecteur Columbo is. Door de grote liefde voor auto’s gaat er geen pagina voorbij zonder een auto of een onderdeel ervan. Ook achtervolgingen met de auto doorheen het Franse landschap zijn schering en inslag.

De verhalen zorgen voor een pretentieloze ontspanning die je je met een glimlach doen nestelen in een zetel, benieuwd naar de ontmaskering van de boeven, en die doen mijmeren over de 'tijd van toen' zonder smartphones en moderne communicatiemiddelen. Je kan ondertussen genieten van het typisch Franse landschap van zeventig jaar geleden.

Het album is verzorgd ingebonden en met een wikkel rondom waarop aan de binnenkant een scène over de hele breedte getekend staat.

JAN GOFFIN

https://www.stripspeciaalzaak.be/besprekingen/nostalgie-naar-de-jaren-1950