Een avontuur van Jacques Gipar: Integraal 2 (+stofomslag)

Thierry Dubois | Jean-Luc Delvaux

Jacques Gipar, de bekende verslaggever van de 'France Enquêtes', het belangrijkste dagblad van de jaren vijftig en zestig, laat nooit een kans voorbij gaan om zich met de meest riskante onderzoeken bezig te houden.
Scenario Thierry Dubois
Tekeningen Jean-Luc Delvaux
Inkleuring Jean-Luc Delvaux
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 144
ISBN Hardcover 9789463069236

Jacques Gipar, ster-verslaggever van de France Enquêtes, stort zich steeds opnieuw in de hachelijkste situaties om een primeur voor zijn krant binnen te halen. Vergezeld door Petit-Breton, zijn sympathieke sidekick, die goed thuis is in de onderwereld, bereist hij het Frankrijk van de vijftig- en zestiger jaren, altijd aan het stuur van iconische automobielen, die vaak niet ongeschonden uit de strijd komen.

Februari 1954. Wat zit er achter de verdwijning van een eenvoudige vertegenwoordiger, die in de Somme wordt teruggevonden? In mei van datzelfde jaar worden er overal gesmokkelde sloffen sigaretten aangeboden en stijgt het sterftecijfer in Marseille door rondvliegende kogels. Is er een verband tussen deze gebeurtenissen te ontdekken? Jacques Gipar lost het raadsel natuurlijk op!
Van het noorden tot in het zuiden, deze beroemde Franse journalist zal zijn krant niet aan de zijlijn laten staan bij het oplossen van deze misdaden en hij voert zijn recherches dan ook op volle snelheid uit.

Dit is de tweede integrale editie +stofomslag (boek 4 t/m 6) van het Opus Magnus van de avonturen van Jacques Gipar.

Ook verkrijgbaar als luxe COLLECTORS EDITION. KLIK HIER.

2 reviews

4,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

s
28 Nov 2022
Striptip.nl
Jacques Gipar is een journalist die in de jaren 1950 voor de Parijse krant France-Enquêtes verslag doet van misdaad en andere louche zaakjes. De eerste zes albums zijn nu verschenen in twee integralen.

Door Martijn Douma

Gipar beschikt over een flinke portie lef en heeft een neusje voor ellende, waardoor hij van de ene zaak in de andere rolt. Met Petit-Breton heeft hij een hulpje dat niet te beroerd is om de handen uit zijn mouwen te steken of ergens te infiltreren. En aan vrouwelijke aandacht heeft Gipar geen gebrek.

Het eerste Franstalige stripboek van Jacques Gipar verscheen in 2010. Anno 2022 zijn er tien delen verschenen. Silvester Strips heeft in deze twee integralen de eerste zes stripboeken gebundeld.

Integrale 1: ‘De eerste avonturen’
De eerste integrale bevat twee lange en vier korte verhalen. Daarnaast nog enkele pagina’s dossier over de voorkomende auto’s en de snelweg. Ze spelen zich af rond de snelweg N7, die van Parijs naar Marseille loopt.

In het eerste lange verhaal, De Pinardiersbende, worden vrachtwagens die wijn naar Parijs vervoeren over de N7 regelmatig overvallen. De chauffeurs worden neergeslagen, de vrachtwagens gestolen. Gipar stort zich op deze zaak nadat hij in contact komt met een chauffeur die net aan de overvallers is ontsnapt. Dat blijkt gevaarlijker dan hij dacht.

 

In het tweede lange verhaal, De terugkeer van de Kapucijnen, ontsnapt de zware crimineel Henri Polinet vlak voordat zijn proces zou beginnen. Gipar wilde hem net interviewen, dus dat is een tegenvaller. De lokale politie is in hoogste staat van paraatheid en linkt Polinet met een bende die net zo te werk gaat als de ‘Kapucijnen’ dat in vroegere tijden deden: mensen overvallen en ze vervolgens gijzelen voor losgeld. Deze bende draagt een soort monnikskap om hun gezicht te verbergen. De journalist gaat praten met diverse mensen en begint te twijfelen aan het verhaal dat de politie hem heeft verteld.

Integrale 2: ‘Avonturen met de Simca Aronde Grand Large’
De tweede integrale bevat drie lange verhalen en enkele pagina’s dossiers over de voorkomende auto’s en over de ‘servicestations’ langs de snelweg.

In De vrouw van de notaris wordt een handelsreiziger doodgeschoten in het stadje Albert. Hij blijkt de minnaar te zijn van de vrouw van de notaris. Vlak daarna wordt ook de notaris zelf om het leven gebracht en volgt er nog een gerelateerde moord. De politie pakt een zigeuner op en daarmee lijkt de zaak afgedaan. Dat gaat allemaal net even te makkelijk, vindt Gipar. En dus gaat hij op onderzoek uit.

In Smokkel op de Grande Bleue pikken Gipar en Petit-Breton, die onderweg zijn naar het zuiden richting Marseille, twee lifters op. Die blijken op de vlucht te zijn voor een bende smokkelaars. Ze vertellen dat ze zelf sigaretten hebben verkocht voor de bende, maar nu uit die business willen stappen. Vanaf dat moment is Gipar ook doelwit en kan hij zijn gezicht in Marseille niet meer vertonen. De ene wilde achtervolging volgt de andere, langs de Côte d’Azur.

In Het tankstation Clair de Lune runnen Gipar, zijn vriendin Odette en Petit-Breton een tankstation vlakbij Marseille, zodat de journalist het verkeer goed in de gaten kan houden. Een lading sigaretten die een paar jaar geleden van het vrachtschip Sirius werd ontvreemd is nog steeds spoorloos. Maar er zijn signalen dat de sigaretten verhandeld worden. Gipar en zijn gezelschap belanden middenin een bendeoorlog.

Old school stripjournalist
Een journalist die misdaden onderzoekt in jaren 1950, waar hebben we dat eerder gezien? Ik zou bijna antwoorden: waar niet… En toch werd ik aangenaam verrast door deze verhalen. Gipar puzzelt er als een detective op los, hij praat met veel mensen en weet de juiste verbanden te leggen. Vanwege zijn lef overleeft hij zijn avonturen soms maar ternauwernood. Er vallen de nodige schoten (en doden), er sneuvelt een flink aantal fraaie bolides en Gipard weet meerdere vrouwen om zijn vinger te winden. Een klassiek soort actiestrip dus, met een stoere witte man in de hoofdrol, een rechterhand en een bescheiden bijrol voor zijn vriendin-van-het-moment.

Pretentieloos
De verhalen lezen zo lekker weg omdat het pretentieloos is: het is nog wel een uitdaging om de zaken op te lossen, maar verder is het een kwestie van praten met verdachten, wilde achtervolgingen, ontvoeringen en schieten. Het feit dat Gipar de politie regelmatig voor de voeten loopt en daardoor zelf ook als verdachte wordt gezien werkt ook goed.

Passie voor auto’s
Aan de tekeningen, van Jean-Luc Delvaux, kun je het plezier afzien dat hij heeft in het tekenen van auto’s. Er zijn genoeg tekenaars die ze juist liever niet tekenen. Scenarist Thierry Dubois houdt daar in zijn verhalen genoeg rekening mee, het hele concept draait dus ook telkens om auto’s. Nu ben ik zelf geen overdreven liefhebber, maar het is wel leuk en interessant om diverse Simca’s, Ford Vedettes, Citroëns en de grote tankwagens van de Pinardiers voorbij te zien komen.

Dit doet in veel opzichten denken aan de klassieke strips uit het gouden tijdperk van Robbedoes en Dupuis. Dubois’ tekenstijl en het tijdperk waarin de reeks zich afspeelt dragen daar flink aan bij. Tijdens het lezen moest ik dan ook geregeld aan bijvoorbeeld Guus Slim denken.

Prijzige hulde
Silvester Strips heeft deze integralen fraai uitgegeven, als hardcovers met een glossy stofomslag en een leeslint. Hulde dat ze deze albums opnieuw en voor het eerst hebben uitgegeven: de eerste drie lange verhalen zijn in 2016 en 2017 verschenen bij Gorilla Uitgaven, de imprint van de ter ziele gegane uitgeverij Strip2000. Met € 39,95 per stuk (of € 69,95 voor beide delen samen) zijn ze wel flink aan de prijs gezien het feit dat het een relatief onbekende reeks is en dat er ‘slechts’ drie albums in 1 integrale zijn opgenomen zonder noemenswaardige extra’s.

https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/jacques-gipar-pretentieloos-vermaak/
m
23 Aug 2022
MOORS MAGAZINE
Jacques Gipar is ster-verslaggever van de France Enquêtes, het belangrijkste Franse dagblad van de jaren vijftig en zestig. Hij stort zich graag op riskante onderzoeken en beweegt zich voort in iconische auto’s, waar hij niet altijd even voorzichtig mee om gaat, dus er sneuvelt nogal eens een exemplaar.

Het gaat hier om een klassieke Franse speurdersstrip, met een doortastende held die steeds nieuwe vriendinnen heeft en met een sidekick, Petit-Breton, die hij regelmatig als hulpje inzet maar die eigenlijk te lui en te onnozel is om van nut te kunnen zijn, dus hij levert extra problemen op en af en toe een komische noot.

De verhalen zitten goed in elkaar en laten je mooi een sprong terug in de tijd maken, naar een wereld waarin je nog afhankelijk was van gewone telefoons, en waarin sigaretten gesmokkeld werden, en om dat gevoel compleet te maken voegen de makers van de strip na elk verhaal een kort dossier toe over de auto’s die in dat verhaal voorkomen, en over de route die gevolgd werd, zodat je ook iets leert over de bekendste Franse autowegen uit die tijd.

Silvester Strips bracht de eerste zes verhalen van Jacques Gipar uit in twee delen “integraal” en dat deden ze meer dan voortreffelijk. Het zijn twee mooie hardcovers geworden met stofomslag en leeslint, en op een merkwaardige manier maakt dat een groot verschil in leesplezier – een boek dat met zoveel aandacht en liefde is gemaakt, daar geniet je extra van. Het worden bijna boeken voor fijnproevers, en voor strips is dan een ongekend genoegen. Chapeau!

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/jacques-gipar-integraal-1-en-2/