Donjon Zenit 08: Te harer gedachtenis

€19,95
Artikelcode 210670
Joann Sfar | Lewis Trondheim | Boulet

In het absurde en altijd vermakelijke universum van de verschillende Donjon-reeksen (Ochtendgloren, Avondschemer, Parade en Monsters) is Zenit de reeks die verhaalt van het hoogtepunt van het Donjon-tijdperk.
Scenario Joann Sfar, Lewis Trondheim
Tekeningen Boulet
Inkleuring Walter
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463069762

In het absurde en dus altijd vermakelijke universum van de verschillende Donjon-reeksen (Ochtendgloren, Avondschemer, Parade en Monsters) is Zenit de reeks die verhaalt van het hoogtepunt van het Donjon-tijdperk.

Volgens de draconistische traditie, belast Marvin zijn makker Herbert van Kwansuis om zijn moeder te vertellen over de verloving van haar zoon met Teelkeline. Maar Herbert ontdekt dat Marvins moeder is vermoord. Zal de dappere eend de schuldige vinden voor de komst van zijn vriend? En lukt het hem om een bloedbad te vermijden en de gevoelige draken die het dorp bewonen niet van zich te vervreemden?

Lees van Lewis Trondheim ook Kobijn en Het eiland Bourbon 1730.

1 beoordelen

5 sterren op basis van 1 beoordelingen

m
03 Mar 2023
MOORS MAGAZINE
Elke keer als er weer een hoofdstuk aan de krankzinnige wereld van de Donjon wordt toegevoegd zit ik handenwrijvend klaar, en tot nu toe ben ik nog nooit teleurgesteld. De verhalen rond de Donjon zijn verzonnen door Joann Sfar en Lewis Trondheim, die in het begin ook zelf de tekeningen maakten, maar tegenwoordig wordt er steeds een andere tekenaar uitgenodigd, en het is wel duidelijk dat elke striptekenaar het een eer vindt om een deel te mogen toevoegen aan deze unieke saga.

Er zijn verschillende series, die langs elkaar, onder elkaar en door elkaar heen lopen, dus daar hoef je je bij het lezen niet al te veel van aan te trekken. De geschiedenis van de Donjon wordt op verschillende manieren verteld – min of meer chronologisch, vanaf de wereld voor de Donjon (de reeks Tegenpolen-), het ontstaan van de Donjon (Ochtendgloren), het hoogtepunt van de Donjon (Zenit), het verval van de Donjon (Avondschemer), en de wereld van de Donjon in de verre toekomst (Tegenpolen +). En dan zijn er nog Donjon Parade, die in de Zenitperiode vallen en waarin avonturen van Herbert en Marvin uitgelicht worden, en tenslotte Donjon Monsters, waarin een bijfiguur voor één verhaal de hoofdrol krijgt.

Kortom, de wereld van de Donjon is een fantastische wereld, en zojuist is er een deel toegevoegd aan de Zenit-periode – in deel 8 van die reeks gaat Herbert van Kwansuis, onze dappere eend, naar de moeder van Marvin om haat volgens de draconistische tradities te vertellen dat haar zoon verloofd is met Teelkeline.
Daar aangekomen blijkt dat de moeder vermoord is en wordt Herbert, omdat hij toevallig net op dat moment bij het huisje is, beschuldigd van de moord, samen met haar leerling, die net opdook.

En daar begint weer een van die onnavolgbaar hilarische avonturen die alleen maar in de wereld van de Donjon kunnen plaatsvinden. Het merkwaardig is dat ik inmiddels ben gaan houden van die idiote eend Herbert en die onbesuisde draak Marvin. Want hoewel het allemaal rare beesten zijn inde ze unieke strip zijn ze toch ook allemaal maar al te menselijk.

Ook Boulet, de tekenaar van dienst, heeft het verhaal van Sfar en Trondheim weer meer dan voortreffelijk getekend – het is altijd weer verbazingwekkend hoe iedereen de stijl en de sfeer van de Donjonverhalen perfect weet te pakken en er toch een eigen draai aan weet te geven,. Chapeau! Een serie om te lezen en te herlezen, en dit deel is opnieuw een hoogtepuntje in de reeks.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/donjon-zenit-8-te-harer-gedachtenis/