Donjon Parade 05: De GroGro-techniek

€19,95
Artikelcode 210663
Joann Sfar | Lewis Trondheim | Manu Larcenet

In de ­verhalen in Donjon Parade is alle aandacht gericht op de lotgevallen van de eend Herbert en Marvin de draak, op de avonturen die ze beleven in de ­periode tussen Zenit 1 en 2.
Scenario Joann Sfar, Lewis Trondheim
Tekeningen Manu Larcenet
Inkleuring Walter
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 32
ISBN Hardcover 9789463064576

Een zorgvuldig bewaard geheim is het bepaald niet: Donjon Zenit is de ­bekendste Donjon-reeks. Minder bekend is dat in het onweerstaanbaar ­uitdijende en vooral absurde universum van de verschillende Donjon-reeksen (Ochtendgloren, Avondschemer, Zenit en Monsters) de ­verschillende ­perioden en hoofdrolspelers in de geschiedenis van de Donjon, de slottoren van de reeksnaam, uitgebreid worden belicht. In de ­verhalen in Donjon Parade is alle aandacht gericht op de lotgevallen van de eend Herbert en Marvin de draak, op de avonturen die ze beleven in de ­periode tussen Zenit 1 en 2.

Er komt al een week geen avonturier meer in de Donjon. Maar dan ­verschijnen er opeens drie krijgers die de monsters één voor één afslachten. Alleen GroGro kan ze tegenhouden. De krijgers zijn onder de indruk en ­vragen hem zijn vechttechniek te onthullen en met hen mee te gaan. Maar de Wachter is niet van plan zijn beste medewerker te laten gaan...

Lees van Lewis Trondheim ook Kobijn en Het eiland Bourbon 1730.

2 reviews

4,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

s
14 Nov 2020
Striptip
De legende van het strijdlustige volk de Hypermenorroe gaat dat het slechts door één wezen uitgeroeid kan worden: een Mulciber. Drie van hun krijgers melden zich bij de donjon, op zoek naar zo’n wezen. Wat blijkt nu: GroGro kan deze experts in vechttechnieken verslaan! Je zou denken dat hij een Mulciber is. Grogro mag van de Wachter van de donjon met de krijgers mee – tegen betaling uiteraard – om ze de weg naar zijn volk te wijzen. Of hij zelf weet waar zijn volk uithangt is trouwens nog maar de vraag. Herbert de eend moet stiekem een oogje in het zeil houden, gelukkig heeft hij het Zwaard van het Lot meegebracht, waarmee oude dragers van het zwaard kunnen worden opgeroepen.

Humoristische types, een als een stoomtrein voortdenderend verhaal, legendarische volken en grappen variërend van ronduit lomp tot subtiel(er). Larcenet heeft ze in een lossere variant van zijn tekenstijl aan het papier toevertrouwd. Er komen trouwens ook konijnen in voor – zien we het goed dat Kobijn wordt opgevreten? Bloederig grappig, 32 pagina’s is eigenlijk te kort.
https://www.striptip.nl/strip-speeddates/de-strip-speeddates-van-november/
m
09 Nov 2020
Moors Magazine
Donjon is een stripwereld en een stripreeks, verzonnen door Joann Sfar en Lewis Trondheim. Alle verhalen spelen zich min of meer af rond de Donjon, de slottoren waar je als betalende bezoeker monsters kunt verslaan. De reeks kent een aantal subreeksen en bijreeksen die het verwarrend zouden kunnen maken, zo kun je de opkomst en de ondergang van de Donjon min of meer volgen in twee reeksen, en de hoogtijdagen in de hoofdreeks, en zijn er reeksen waarin verschillende figuren een hoofdrol toebedeeld krijgen.

In de reeks Donjon Parade volg je de avonturen van de eend Herbert en Marvin de draak, al speelt in dit deel de niet al te snuggere Grogro de hoofdrol. Er komen al een tijd geen avonturiers meer naar de Donjon, maar dan zijn er ineens drie tegelijk die de monsters allemaal achter elkaar afslachten, op zoek naar een Mulciber. Als Grogo opduikt blijkt hij degene te zijn die ze zoeken, en hij word met de drie krijgers mee op pad gestuurd, terwijl Herbert en Marvin een oogje in het zeil moeten houden.

Dat loopt uiteraard op zijn Donjons weer volledig uit de hand, met Grogro in een hilarische hoofdrol. Sfar en Trondheim staan als altijd garant voor een krankzinnig verhaal, en dit keer hebben ze een sublieme tekenaar aangetrokken, namelijk de onvolprezen Manu Larcenet, de meest veelzijdige stripmaker die ik ken, want hij tekent niet alleen moeiteloos een humoristische fantasystrip als deze, maar ook een bloedserieus donker verhaal als Het Verslag van Brodeck, terwijl zijn Groepstherapie hilarisch en tegelijk huiveringwekkend was.

Maar het blijft verbazingwekkend hoe de Donjonverhalen, al worden ze steeds door andere tekenaars gemaakt, toch als één universum overeind blijven en echt bij elkaar horen. Dat geldt ook voor dit verhaal. En wees niet te benauwd voor al die ingewikkelde verhalen over de Donjongeschiedenis, want ook dit verhaal kun je meteen beginnen te lezen, het is een volledig op zich zelf staan verhaal.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/donjon-parade-de-grogro-techniek/