De Orde van de Drakenridders 23: De Gesloten Zee

Artikelcode 210923
Ange | Paty
De Orde van de Drakenridders is een reeks complete verhalen met daarin telkens een avontuur van een andere Drakenridder.
Scenario Ange
Tekeningen Christian Paty
Inkleuring Stéphane Paitreau
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463065559

Ach, wat is het fijn om een knappe kapitein te zijn aan het roer van een keizerlijk eskadron. Maar niet tijdens de Sardijnse oorlog! Terwijl de Gesloten Zee vol gevaren zit en onze onstuimige kapitein niet voldoende bommen en finesse heeft om zijn schip en zijn bemanning te beschermen, wordt hem gevraagd om een paar drakenridders te vervoeren naar andere kant van het continent. Daar beginnen de problemen pas echt...

De Orde van de Drakenridders is een reeks complete verhalen met daarin telkens een avontuur van een andere Drakenridder.

2 reviews

3,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
Een handelskonvooi moet een gevaarlijke binnenzee oversteken. Naast het onstuimige karakter van de zee zou er zo maar eens een vijandige vloot kunnen opduiken, want we zijn in oorlog met de Sarden! Aan boord van een van de schepen bevinden zich vier drakenridders, onderweg naar het front. En zoals altijd is ook nu de vraag of er een draak opduikt of niet…

Door Martijn Douma

Het is dan ook geen eenvoudige opdracht die kapitein Philippe, graaf van Charmont, heeft gekregen: met zijn eskader een handelskonvooi veilig de Gesloten Zee over te laten steken. Een van de bestemmingen voor de handel is Sirtaga. Vanwege de oorlog met de brute Sarden is deze beveiliging noodzakelijk, anders loopt het geheid mis.

Vrouwen aan boord…
Er zijn in totaal drie schepen: de Brisken, de Belladone en het admiraalschip de Forbin. De vier drakenridders reizen mee om daarna verder te gaan naar de stad Arsalam, tot groot ongenoegen van de bijgelovige bemanning (want: vrouwen aan boord…).

Moreel dilemma
Na een vreemde aanvaring met een grote vloot van de Sarden, waar ze geheel onverwacht ongeschonden uitkomen, varen ze verder. Dan ontstaat er een moreel dilemma bij de kapitein: er wil een aantal vluchtelingen aan boord komen. Wanneer hij dit toestaat, worden de handelsverdragen geschonden. Zien we hier misschien een parallel met Europa en de huidige vluchtelingenproblematiek?

Oude gevoelens
Ridder Louise, een van de vier drakenridders, blijkt ook nog eens een oude bekende van de kapitein te zijn. Oude gevoelens komen naar de oppervlakte. Hij vraagt zich dan ook af waarom ze naar Arsalam gaat, naar de stad die aan het front van de strijd met de Sarden ligt. Gaat ze een ongewisse toekomst tegemoet, of een zekere dood? En, net als in alle albums, ook hier de vraag: verschijnt er een draak of niet?

Briefverslag
Door de ogen van de kapitein, die een brief aan zijn neef schrijft om verslag te doen van de rampzalige gebeurtenissen op zee, gezien krijgen we een alleraardigst verhaal voorgeschoteld met flink de vaart (pun intended ;-)) erin. Er broeit van alles aan boord, onder de bemanning, de drakenrijders en de leiding van het eskader.

Adequaat getekend
Auteursduo Ange voert deze reeks – voor het eerst (voor zover mij bekend) – mee het water op. Een nautisch avontuur, zou je dus kunnen zeggen! De tekeningen zijn van de hand van Christian Paty (Frankrijk, 1969). Hij zet op zich fraaie schepen en steden neer, zijn personages komen ook wel goed uit de verf. Daarbij lijkt hij zich gebaseerd te hebben op bekende piratenseries en films, zo komen er dingen voorbij die met name doen denken aan de Pirates of the Carribean-films. Verder hanteert hij verschillende camerastandpunten. Maar toch doen de tekeningen me niet al te veel. Zijn werk is minder verfijnd dan die van andere tekenaars uit de reeks en ik denk dat dat is waar het hier wringt. Dus ik houd het op een onderhoudend avontuur op zee, dat adequaat getekend is.

https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/de-orde-van-de-drakenridders-23-de-gesloten-zee/
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
De Orde van de Drakenridders is een fantasy-stripreeks, geschreven door Ange, die voor elk deel weer een andere tekenaar inschakelt. Ieder deel van de serie kan ook los gelezen worden, dus ook als je nog nooit een deel gelezen hebt kun je rustig boek 23, De Gesloten Zee, gaan lezen, want in elk boek staat weer een andere drakenridder centraal.

Als draken verschijnen regeert meteen de chaos en wordt alles verwoest, zoals je ongetwijfeld weet. Alleen jonge maagden kunnen de strijd met de draken zonder kleerscheuren doorstaan, en dan nog niet eens altijd. De Graaf van Charmont is kapitein op de vloot van de koningin en krijgt opdracht om vier drakenridders mee te nemen. Dat bevalt een deel van zijn bemanning helemaal niet, want vrouwen aan boord van een schip, dat brengt ongeluk, en ze zitten net midden in de Sardijnse oorlog.

Onderweg moeten ze onder meer een vijandig schip afslaan, wat met behulp van de drakenridders ternauwernood lukt, maar dat betekent zeker niet het einde van de beproevingen die ze moeten doorstaan. De Gesloten Zee is niet alleen een spannend fantasy-verhaal, het is ook een verhaal over verraden vriendschap, over liefde, kameraadschap en nog veel meer. Het verhaal zit weer erg goed in elkaar en is door Christian Paty, de tekenaar van dienst, uitstekend getekend.