De koerier van Casablanca 01: Christina

Artikelcode 214208
Pascal Davoz | Philippe Tarral

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt een luchtpostmaatschappij opgezet. Helaas hebben sommige piloten nachtmerries overgehouden van slachtpartijen tijdens de oorlog...
Scenario Pascal Davoz
Tekeningen Philippe Tarral
Inkleuring Véronique Gourdin
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463066075
ISBN Softcover 9789463066082

1918, de wapenstilstand. Ernest de Galardon, geducht zakenman, zet een luchtpostmaatschappij op om Frankrijk te verbinden met Afrika. Hij neemt een aantal piloten aan die hebben gevlogen in de Eerste Wereldoorlog, Franse, Belgische en zelfs Duitse azen!

Een van hen, de beste, Adrien Delamare, geeft zichzelf helaas over aan de alcohol om de verschrikkingen van de oorlog te vergeten. Gaat luchtpost niet ook per fles, net zoals zeepost? Vaak, te vaak, herleeft Adrien zijn nachtmerries over slachtpartijen in de lucht tijdens de Eerste Wereldoorlog. En wat is dat geschil dat hij heeft met zijn beste vriend en piloot, Robert “Bobby” Billaret?

De koerier van Casablanca is een compleet verhaal in twee delen.

2 reviews

3,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

m
15 Jun 2021
Moors Magazine
Na de Eerste Wereldoorlog, in 1918, besluit Ernest de Galardon een luchtpostmaatschappij op te zetten om Frankrijk met Afrika te verbinden. Hij neemt daarvoor de beste piloten in dienst die hij kan vinden, en ze hebben allemaal in de Grote Oorlog gevlogen. De zakenman neemt zowel Fransen, Belgen als Duitsers aan.

De beste vlieger, Adrien Delamare, heeft net wat te veel ellende meegemaakt in die oorlog en is zwaar aan de drank geraakt. Hij heeft ook last van nachtmerries waarin hij de verschrikkingen van de oorlog herbeleeft.

In de strip De Koerier van Casablanca gaat het dan ook nog over de concurrentie tussen de twee ondernemers die allebei hetzelfde willen, waarbij list en bedrog een rol spelen en er niet voor teruggedeinsd wordt om de vliegtuigen van de concurrent te saboteren.

En er speelt een onderhuids conflict tussen Adrien en zijn beste vriend en mede-piloot, die hem heeft overgehaald om mee te doen met dit project, Robert “Bobby” Billaret. En tenslotte is er de gravin, Christina, echtgenote van de Galardon, die wel erg geïnteresseerd is in Adrien.

Voldoende verhaallijnen om het interessant te houden dus, en tussen neus en lippen door leer je ook nog wat over hoe dat nou ging met het opzetten van die postluchtvaart in de begintijd van de vliegmachines. Dit is overigens het eerste deel van een verhaal in twee delen.
c
08 Sep 2020
Cutting Edge
Vliegen en bedriegen

1918, Ernest de Galardon richt een luchtvaartmaatschappij op om Frankrijk met Afrika te verbinden. Om dit te doen slagen, heeft hij ervaren piloten nodig en net na de Eerste Wereldoorlog heb je bijna geen betere piloten dan oud-strijders, zeker als het ‘azen’ zijn. Adrien Delamare en Robert ‘Bobby’ Billaret zijn goede vrienden en besluiten om in te gaan op de aanbieding. Het zijn vooral sessies van trial and error, waar ze heel wat gevaren moeten trotseren en hinderlagen moeten overwinnen, zelfs van terroristen die het hen even moeilijk komen maken. Zo loopt het weleens mis en vallen ze beide bewusteloos in de woestijn, waarna ze nog terug moeten zien te geraken met enkele louche types… en tot overmaat van ramp krijgt de Galardon een pak minder subsidies en moeten ze op een andere manier afraken van de grote concurrent Latécoère.

‘De koerier van Casablanca’ is een erg aangenaam getekende vliegtuigstripreeks, bestaand uit twee delen. Het debuutalbum is een mooie binnenkomer, maar het vervolg en slot moet nog bevestigen. De mimiek van de personages doet ons een beetje denken aan de ‘klassiekere’ stripreeksen als XIII en Largo Winch, wat als compliment beschouwd mag (zelfs moet) worden. Bovendien is het verhaal op zich er ook eentje dat aanspreekt, maar erg vernieuwend is de reeks dan ook weer niet: vliegtuigstrips schieten als paddenstoelen uit de grond en dan is het moeilijk om origineel uit de hoek te komen. De vliegtuigen zijn adembenemend getekend en het verhaal houdt ons er goed bij met het hoofd, maar dat doen heel wat andere gelijksoortige stripreeksen ook. Hoe dan ook kijken we uit naar het slot en zijn we aangenaam verrast met het debuutalbum van ‘De koerier van Casablanca’.

Seppe Cools
© Cutting Edge - 18 augustus 2020

http://www.cuttingedge.be/boekenstrips/pascal-davoz-philippe-tarral-'de-koerier-van-casablanca-1-christina'