De glazen kroon 01: Leed boven glorie

€19,95
France Richemond | Bennato Tommaso | Hugo Poupelin

De Glazen Kroon is een 5-delige historische reeks over de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Het verhaal is tevens de voorloper van De Lemen Troon.
Scenario France Richemond
Tekeningen Bennato Tommaso
Inkleuring Hugo Poupelin
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 64
ISBN Hardcover 9789463067348
ISBN Softcover 9789463067355

1380. Een oorlog, die uiteindelijk honderd jaar zal duren, zet Frankrijk in vuur en vlam. De grote koning Karel V de Wijze heeft de Engelsen verslagen, de vrede lijkt nabij. Tot de vorst sterft, en zijn erfgenaam overlaat aan de grijpgrage klauwen van zijn broers. Zullen zij de kroon verdedigen of laten verscheuren door hun hebzucht? Hoe kan een koning van amper elf jaar oud voorkomen dat de kroon breekbaar wordt als glas? En wie zal hem daarbij helpen?

De Glazen Kroon is een 5-delige historische reeks. Het verhaal is tevens de voorloper van De Lemen Troon, getekend door Theo (Murena).

1 beoordelen

4 sterren op basis van 1 beoordelingen

m
20 Sep 2021
Moors Magazine
Het geschiedenisonderwijs in Nederland was altijd al vrij beperkt, maar is tegenwoordig wel heel erg beperkt geworden. Zo vraag ik me af of er in meer dan een of twee bijzinnen aandacht wordt besteed aan de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk die het grootste deel van de vijftiende eeuw in beslag nam. Die begon zo’n beetje met de dood van de Franse koning Karel V in 1380 die niet voor niets “Karel de Wijze” werd genoemd. Hij had de Engelsen verslagen, en de vrede leek binnen handbereik, maar toen de koning stierf werd zijn elfjarige zoon tot koning gekroond, en zijn broers ontpopten zich al snel tot egoïstische schurken, die alleen maar uit waren op zelfverrijking en uitbreiding van hun eigen gebieden.

Daar begint het eerste deel van de stripreeks De Glazen Kroon, waarin een koning van elf jaar oud moet zien te voorkomen dat zijn kroon zo breekbaar wordt als glas. Het mooie van deze strip is dat het verhaal verteld wordt aan de hand van een aantal bijfiguren – het jonge broertje van de kamerheer van de koning speelt een grote rol, en die raakt weer bevriend met een paar straatschooiers die ook gaan helpen, net als de voormalige raadsheer van de koning, die door de broers aan de kant is geschoven, maar die in het geheim de jonge, nieuwe koning toch van advies voorziet.

in dit eerste deel loopt er meteen al van alles uit de hand. Zo ontstaat er een opstand als er belastingen worden geheven in Parijs, terwijl die door Karel V juist waren opgeheven. Maar doordat de hebzuchtige broers er al snel met alle kostbaarheden vandoor zijn, en de nieuwe koning daardoor met een lege schatkist zit, moet die belasting er wel komen, maar daar worden dan weer geniepige spelletjes mee gespeeld om zaken te laten escaleren. Hoe precies? Lees het boek, en je zult zien dat er na al die eeuwen op sommige gebieden niet heel veel veranderd is. Hoe kun je het volk het gemakkelijkst in opstand laten komen? Door list en bedrog, zo eenvoudig is dat.

Ook als je dacht dat de honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland je absoluut niet zou interesseren word je als vanzelf binnen drie bladzijden door het verhaal gegrepen en lees je gegarandeerd door. Dit is volgens mij de perfecte manier om geschiedenisles te geven. Boeiend verteld, prachtig getekend.nde eeuw in beslag nam. Die begon zo’n beetje met de dood van de Franse koning Karel V in 1380 die niet voor niets “Karel de Wijze” werd genoemd. Hij had de Engelsen verslagen, en de vrede leek binnen handbereik, maar toen de koning stierf werd zijn elfjarige zoon tot koning gekroond, en zijn broers ontpopten zich al snel tot egoïstische schurken, die alleen maar uit waren op zelfverrijking en uitbreiding van hun eigen gebieden.<br />
<br />
Daar begint het eerste deel van de stripreeks De Glazen Kroon, waarin een koning van elf jaar oud moet zien te voorkomen dat zijn kroon zo breekbaar wordt als glas. Het mooie van deze strip is dat het verhaal verteld wordt aan de hand van een aantal bijfiguren – het jonge broertje van de kamerheer van de koning speelt een grote rol, en die raakt weer bevriend met een paar straatschooiers die ook gaan helpen, net als de voormalige raadsheer van de koning, die door de broers aan de kant is geschoven, maar die in het geheim de jonge, nieuwe koning toch van advies voorziet.<br />
<br />
in dit eerste deel loopt er meteen al van alles uit de hand. Zo ontstaat er een opstand als er belastingen worden geheven in Parijs, terwijl die door Karel V juist waren opgeheven. Maar doordat de hebzuchtige broers er al snel met alle kostbaarheden vandoor zijn, en de nieuwe koning daardoor met een lege schatkist zit, moet die belasting er wel komen, maar daar worden dan weer geniepige spelletjes mee gespeeld om zaken te laten escaleren. Hoe precies? Lees het boek, en je zult zien dat er na al die eeuwen op sommige gebieden niet heel veel veranderd is. Hoe kun je het volk het gemakkelijkst in opstand laten komen? Door list en bedrog, zo eenvoudig is dat.<br />
<br />
Ook als je dacht dat de honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland je absoluut niet zou interesseren word je als vanzelf binnen drie bladzijden door het verhaal gegrepen en lees je gegarandeerd door. Dit is volgens mij de perfecte manier om geschiedenisles te geven. Boeiend verteld, prachtig getekend.