De lemen troon 05: De maagd

€19,95
Artikelcode 111105
Richemond | Jarry | Theo

De lemen troon is een historisch spektakel over de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland, prachtig getekend door Theo (Murena). Compleet verhaal in 7 delen!
Scenario France Richemond, Nicolas Jarry
Tekeningen Theo
Inkleuring
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 64
ISBN Hardcover 9789058858078

Koning Hendrik V is dood. De strijd om de troon gaat onverwijld door.

Frankrijk, 1424. Het koninkrijk raakt steeds verder in het nauw gedreven. in het binnenland complotteren ambitieuze edelen. In het buitenland lijken de Engelsen onoverwinnelijk en dreigen het land voorgoed te annexeren. De vorst, de jonge Karel, staat op het punt alles op te geven. Er moet iets gebeuren. Dit is het moment dat zijn beschermvrouwe, Yolanda van Anjou, ervoor kiest om haar laatste troef uit te spelen: een jonge boerin uit Lotharingen...

De lemen troon is een historisch spektakel over de honderjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland, prachtig getekend door Theo (Murena). Compleet verhaal in 7 delen!

Lees in dezelfde reeks ook de prequel De Glazen Kroon.

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

s
28 Nov 2022
STRIPSPECIAALZAAK.be
Frankrijk, 1424. Het gaat niet goed met het Franse rijk. De Engelsen hebben de overmacht en de weg ligt open voor een totale overname van het door kuiperijen en egoïstische raadgevingen zieltogende koninkrijk zonder geldige koning. De jonge Karel VII wordt als troonopvolger betwist. Zelfs de intelligente en strategisch onderlegde raadgever Tanneguy van Châtel verlaat liever het hof dan nog langer de manipulaties van edelen te moeten dulden. Wie is er werkelijk aan de macht? Kijk maar de richting uit van Yolande van Anjou. Zij heeft de hand in heel wat getouwtrek in de coulissen van de macht. Nicolas Jarry en France Richemond bedachten voor haar zelfs een belangrijke rol in het activeren van een naïef en overdreven godsvruchtig boerenmeisje als redster van het vaderland. Jawel, daar komt Jeanne d'Arc!

De Honderdjarige Oorlog was een woelige periode in de Europese geschiedenis. Met heel wat historisch besef en dramatische verbeelding weven Jarry en Richemond een wandtapijt dat mar blijft doorgaan. Ze maken het de lezer niet makkelijk met hun stoeterij aan edellieden en vazallen, koningen en boeren, religieuzen en militairen. Een duidelijk hoofdpersonage is er niet, alleen maar initiatiefnemers en handlangers in een kluwen aan intriges, complotten en dubieuze plannetjes. De scenaristen maken het net zo min tekenaar Théo Caneschi makkelijk. Behoorlijk wat pagina's staan bol van de tekstballonnen. Maar zelfs dan steekt zijn talent de kop op. Hij wint moeiteloos de krachtmeting en maakt van elke pagina een leesbare compositie zodat zelfs op pagina's met de meeste teksten de tekeningen een festijn blijven. En als hij dan eens in actie mag treden voor een veldslag hier, een belegering daar of een afslachting ginder, dan hebben we dat geweten! Je moet dan nog beseffen dat hij zijn andere reeks De Verschrikkelijke Paus, de sequelcyclus van Borgia, met nog meer brio bolwerkt, akn je nagaan!

Jup, De Lemen Troon vergt veel van onze concentratie, maar het samenspel tussen briljante tekeningen en het robuuste scenario maakt elke hieraan gespendeerde eurocent de moeite waard.
> DAVID STEENHUYSE — november 2012

https://archief.stripspeciaalzaak.be/PHP/besprekingen/index.php?module=album&id=2515
s
28 Nov 2022
Stripinfo.be
Een strip maken die zich afspeelt in de periode van de Honderdjarige Oorlog (1337 tot 1453) ligt niet voor de hand. Als het verhaal dan bovendien nog zwaar op de maag ligt, op het gebied van personages en intriges, is het voor een tekenaar al helemaal geen sinecure. De scenarist heeft het de tekenaar van dienst, Theo, dan ook niet gemakkelijk gemaakt.

Het verhaal even kort samengevat, want je kan dit deel niet lezen zonder de vorige tot je genomen te hebben: We zeggen en schrijven het jaar 1424. De oorlog, gestart in 1337, is ondertussen al 87 jaar bezig en Frankrijk is het land dat onder deze moorddadige oorlog te lijden heeft. De Engelsen hebben ondertussen de overmacht behaald en het zal dan ook niet lang meer duren of het hele land zal ten onder gaan. Het Frankrijk, zonder een echte koning, ligt op sterven. De jonge Karel VII, onterfd door zijn eigen vader en niet erkend door zijn eigen volk, krijgt het land immers niet meer op de sporen. Machtige oorlogsstrategen en raadgevers nemen het zekere voor het onzekere en verlaten het zinkende schip.

Het verhaal is zwaar van lectuur. Het is geen doordeweekse strip die je zomaar even ter hand neemt om een half uur later voldaan terug te leggen. Neen, dit verhaal heeft verschrikkelijk veel tekstballonnen vol tekst. Veel te lezen dus wat zorgt dat het verhaal niet vlotjes lijkt. Ook de personages zijn heel verwarrend. Er worden steeds een hele rits typetjes neergezet waarvan niemand echt een hoofdrol neemt. Het verhaal wordt dus niet gedragen door één of enkele hoofdpersonages aangevuld met bijrolletjes, wat bijgevolg zorgt voor nog extra verwarring.

Het is een kwestie van je hoofd goed bij de zaak te houden of het verhaal komt zo complex over dat je al snel zou geneigd zijn om dit deel gewoon terzijde te leggen.
Maar dan heb je gelukkig de tekeningen van Theo. Deze man heeft de kunst om al deze zware pagina's lichter te maken door zijn tekeningen. Prachtig hoe hij de personen kan karakteriseren, de veldslagen kan weergeven en de decors gedetailleerd kan afbeelden. Waar meesterschap.

Een zeer aan te bevelen strip dus maar vergeet niet om de vorige delen ook aan te kopen. Al is het dan alleen al dat, als de reeks afgewerkt is (vermoedelijk zeven delen), je door al die ruggen in de goede volgorde te zetten een mooie afbeelding krijgt in je stripotheek.

https://www.stripinfo.be/recensie.php?recensie=1311