De Daltons 02: De laatste dag

€9,95
Artikelcode 212962
Olivier Visonneau | Jesús Alonso

Geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de Daltons. Een compleet avontuur in twee delen.
Scenario Olivier Visonneau
Tekeningen Jesús Alonso
Inkleuring
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 56
ISBN Softcover 9789463065085

De volledige politiemacht van het land zit de Dalton-bende op de hielen. De maanden gaan voorbij en de moeilijkheden van een leven op de vlucht creëren gewelddadige spanningen tussen de bendeleden...

De Daltons is een compleet verhaal in twee delen.

2 reviews

4,5 sterren op basis van 2 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
De verkeerde kant van de wet
In deel 2, ‘De laatste dag’, voegt broer Grattan zich ook bij de bende: het heeft hem tegengezeten, dus lijkt dit voor hem een logische optie. Vooral door middel van treinovervallen bouwen de Daltons een reputatie op. Charlie blijkt steeds lastiger in de hand te houden, een steeds groter wordend probleem. Verder lijkt het er zowaar op dat Bob en Emmet vrouwen hebben gevonden waarmee ze oud willen worden. Waardoor hun blik op de toekomst gaat: in vrijheid leven, met genoeg geld, om een gezinnetje te kunnen stichten. Daarvoor is nog één overval nodig: niet op een trein, maar op de bank van hun oorspronkelijke thuisbasis: Coffeyville…

Ergens best sympathiek
Een korte zoektocht op internet laat zien dat de geschiedenis van de Dalton gang waarheidsgetrouw gevolgd is, in ieder geval voor wat betreft de grote gebeurtenissen. Dit is door Olivier Visonneau vertaald naar een meeslepend verhaal vol actie. Je kunt zowaar wel snappen dat de Daltons in de criminaliteit belanden, ze komen zelfs wel sympathiek over. Al liegen hun daden er natuurlijk niet om. De door Jesús Alonso (ook van In de geest van Gaudí) gehanteerde tekenstijl oogt fris en laagdrempelig als in ‘niet al te serieus’, maar ook wel schetsmatig, wat soms behoorlijk ‘los’ oogt.

De Daltons is een vermakelijk western-tweeluik, waarbij de broers Dalton door hun omstandigheden van het rechte pad belanden op het destructieve pad van overvallen en berovingen. Met uiteindelijk een fatale afloop voor bijna iedereen…
https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/de-daltons-12-sympathiek-maar-crimineel/
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
Stripliefhebbers kennen de Daltons alleen als de karikaturale tegenstanders van Lucky Luke. Dat de gebroeders Dalton ook daadwerkelijk geleefd hebben en een minder karikaturaal leven hebben geleid, dat weet je misschien wel, maar het is niet eenvoudig los te komen van de karikaturen die Morris van de broers gemaakt heeft.

Het vergt nogal wat lef om als stripmaker het echte leven de Daltons in een strip te vangen, maar Olivier Visonneau en Jésus Alonso zijn daar verbazingwekkend goed in geslaagd. In deel 1 van dit tweedelige verhaal, De Eerste Dode, zagen we hoe de broers begonnen als wetshandhavers, maar dat ze gefrustreerd door corruptie en hun onderbetaalde baan stap voor stap een bende gingen vormen.

In deel 2, De Laatste Dag, volgen we de broers naar de ondergang, want het kan uiteindelijk alleen maar mis gaan, las ze treinroof na bankroof de hele politiemacht van het land achter zich aan hebben zitten. Een laatste bankroof om zich daarna in Zuid Amerika terug te trekken blijkt ijdele hoop en het verhaal eindigt bijna met de bekende foto van vier dode Daltons op een rij. De enige overlevende broer krijgt levenslang maar mag na vijftien jaar de gevangenis uit wegens goed gedrag. Het verhaal eindigt dus niet helemaal in mineur.

Een geweldig getekende strip die een realistisch beeld geeft van de beruchte gebroeders Dalton – bijzonder en indrukwekkend. Een aanrader, ook voor de fans van Lucky Luke!