Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Account aanmakenScenario | Jan-Willem de Vries |
Tekeningen | Ben Westervoorde |
Inkleuring | Ben Westervoorde |
Formaat C | 17 x 25 cm |
Pagina's | 80 |
ISBN Hardcover | 9789463061223 |
Nooit eerder was het levensverhaal van André Hazes, de grootste volkszanger die Nederland ooit heeft gekend, zo duidelijk in beeld gebracht. Op het eerste gezicht misschien wat overbodig, naast alles wat er al over Hazes is verschenen. Toch hebben de makers van deze driedelige graphic novel de lat hoog gelegd. Het leven van de vertegenwoordiger van het levenslied moest helder en zo volledig mogelijk worden verteld zodat het voor iedereen toegankelijk is.
BLOED beschrijft het leven van André Hazes van 1951 tot 1976. Ook verkrijgbaar als speciale MOKUM-editie!
Deze stripbiografie beschrijft het leven van Hazes in 3 delen: Bloed, Zweet en Tranen.
De auteurs bouwen hun stripbiografie niet op als een ergerlijk "en toen gebeurde er dit en toen gebeurde er dat", maar ze bieden Hazes' levensverhaal aan in porties feitelijke vertellingen met oorzaak en gevolg die doorheen het hele album naar indrukken en eigen gedachten bij je hengelen in plaats van die pertinent op te dringen. De toegankelijke tekenstijl met een sepiapalet loodst je met gemak door de keuzes die Westervoorde en de Vries hebben gemaakt. En je weet gewoon dat het de juiste keuzes zijn.
Er bestaan al een hoop boeken, theatershows, een speelfilm, documentaires en andere vormen om het leven van Hazes te vertellen. Dit is de eerste keer dat het als een strip gebeurt. Op de backcover en het dossier achterin wordt er een paar keer geponeerd dat deze biografische vorm misschien overbodig is, want er bestaat toch al veel over Hazes, maar dat de auteurs de lat niettemin hoog hebben gelegd. Die uitleg vinden we overbodig. Daar zal wellicht elke lezer zelf wel achterkomen, het hoeft niet expliciet en herhaaldelijk benoemd te worden alsof het een excuus is voor het lef dat de auteurs hebben om zomaar met hun visie op Hazes af te komen. Zeg maar niets meer, denken we dan. Dit is niet mààr een stripverhaal, Westervoorde en de Vries en hun uitgevende mecenas Silvester, mogen hier verdomd trots op zijn.
> DAVID STEENHUYSE
— november 2016
http://www.stripspeciaalzaak.be/PHP/besprekingen/index.php?module=album&id=4224
De stripbiografie Hazes, waarvan Bloed het eerste deel is, is ook als je niet van de muziek van Hazes houdt, een geweldige strip, want het levensverhaal van Hazes wordt er op een sublieme manier in verteld. In een strip, of zo je wil graphic novel, moet je echt tot de kern van het verhaal komen als je het goed wil doen, en daarin zijn de makers uitstekend geslaagd. Het is zelfs zo, dat ik al nieuwsgierig uitkijk naar het volgende deel, al denk ik dat wel ongeveer weet hoe het verder zal gaan. Maar het verhaal wordt in deze strip zo goed en pakkend verteld, dat elke stripliefhebber hier wel enthousiast van moet worden.
En dat terwijl ik er, eerlijk gezegd, niet heel veel van verwacht had, na alle Hazesboeken, -musicals en wat al niet meer. Een onverwachte verrassing dus, en een absolute aanrader!
En er is ook nog een speciale Mokum-editie, vertaald in het plat Amsterdams!
http://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/hazes-stripbiografie-deel-1/
De makers hebben hun best gedaan om van een verhaal dat we al kennen uit een boek, een film en een musical ook als strip nog iets bijzonders te laten hebben. En naar mijn smaak slagen ze daar op een geweldige manier in. Het boek leest lekker weg en maakt toch weer nieuwsgierig naar het vervolg dat we eigenlijk al kennen. Voor Amsterdammers is er dan ook nog eens een Mokumse versie verschenen die je alleen hardop lezend kunt begrijpen, zelfs als Amsterdammer. Kortom, geweldige strip die ik iedereen aanbeveel. Leuk cadeau ook, zo vlak voor die ‘eenzame kerst’!
Wat opvalt is de zorg die de auteurs en de uitgeverij hebben besteed aan het album wat leest als een echte biografie. Jan-Willem De vries vertelt een mooi verhaal en je krijgt het leven van de volkszanger te zien zoals het was, niet mooier… of lelijker. De intro van het boek pakt meteen. Een grote groep mensen kijken toe hoe de laatste eer wordt bewezen aan de overleden zanger door middel van een vuurwerkpijl die de lucht in wordt geschoten. Dan begint de biografie Bloed en zonder omhalen krijgt de lezer een blik over de moeilijke jeugd van André Hazes in het Amsterdam van de jaren vijftig en zestig. Het gezin was muzikaal gezegend, maar moest veel harde slagen verduren van hun meestal dronken vader. Een jeugd die zijn sporen naliet en wanneer André oud genoeg werd ging ook hij aan de drank.
Liefhebbers van de strip Amorfati zijn reeds bekend met de heldere tekenstijl van Ben Westervoorde. Zijn tekeningen en inkleuring zijn eenvoudig, maar doeltreffend en geven een goed beeld van het leven van de volkszanger.
Achterin krijgt de lezer nog een blik in de "werkkamer" van de twee auteurs waarin het één en ander wordt verteld en het werk wordt getoond van de pagina's, van concept tot eindresultaat.
Voor de rasechte Amsterdammer is er speciale Mokum-editie uitgebracht, vertaald in het plat Amsterdams!
Wout Jut
http://stripverslag.blogspot.nl/2016/12/recensie-hazes-deel-1-bloed.html
De wereld waarin André Hazes opgroeide had meer weg van Pietje Bel dan van het moderne Amsterdam. Met veel te veel mensen in een te klein appartement, één keer per week in bad, overdag rondhangen op de Albert Cuyp en misschien een paar dubbeltjes verdienen. Of, als dat niet lukt, snel met de boodschappen wegrennen om niet te hoeven betalen. Een leven als in Ciske de Rats, Dik Trom of Pietje Bel.
De jeugd van Hazes laat zich inderdaad lezen als een schelmenroman. Bloed concentreert zich op deze periode van het leven van Hazes, tot aan het uitkomen van zijn eerste single "Eenzame kerst". Hazes heeft dan al een leven achter zich waar anderen nauwelijks aan toe komen. Een alcoholische vader, een gemiste internationale carrière en kortstondige beroemdheid in Amsterdam, naast een verblijf in de gevangenis. Al die persoonlijke sores dragen bij aan de muziek die Hazes zou gaan maken, en het wordt in Bloed ook wel duidelijk dat er weinig keus was voor Hazes qua stijl: smartlap of blues.
Bloed is getekend in een vrij losse stijl die fijn leest. Op de een of andere manier is het Westervoorde gelukt om een heel Nederlandse stijl op het papier te krijgen. De tekeningen zijn energiek, zodat ze ondanks het gebruik van maar één steunkleur een heel duidelijk beeld schetsen en het verhaal tot leven brengen.
Zonder al te veel poespas, overbodige informatie en overdaad aan details vertellen De Vries en Westervoorde over de jeugd van de zanger. Bloed komt nergens geforceerd over, en heeft een fijn leestempo. Het moeilijke leven van Hazes, die zich in Bloed opwerkt van straatschoffie tot zingende barman met een gezin, wordt goed in beeld gebracht. De verdeling van de biografie over verschillende delen is een goede keus geweest. Zo kan in de beperkte ruimte die in het boek bestaat overal genoeg aandacht aan worden besteed.
De Vries en Westervoorde hebben een heel goede balans gevonden tussen tekst en tekening. Niet alles hoeft uitgelegd te worden in dialoog of in tekstvakken als het ook getoond kan worden. Tegelijkertijd hoeft de tekst niet aangepast te worden aan de tekeningen. Beiden hebben hun functie. Samen leveren ze een uitstekende en informatieve biografie op.
Jesse Prevoo
http://8weekly.nl/recensie/de-pijp-uit/
Bloed schetst de eerste 25 jaar van het leven van Hazes. We zien hem opgroeien als jongetje van een jaar of zes in de Pijp in Amsterdam. Met onder meer een vader die glazenwasser is en van bier en fado houdt. Als kleine André de Portugese levensliederen hoort, raakt hij ontroerd. Op de Albert Cuyp-markt gaat hij als klein jochie zelf zingen. Hij blijkt een talent; de centen die hij met zingen verdient moet hij inleveren bij zijn vader, die zelden tevreden is over zijn zoon en als beloning af en toe wat slaag achter de hand heeft.
Acht jaar oud geworden zingt André Droomschip samen met Johnny Kraaykamp in een tv-uitzending, maar hij breekt dan niet door. Na de lagere school gaat hij naar de ambachtsschool, begeeft zich in allerlei baantjes en wordt uiteindelijk barkeeper in café De Jachthut en in De Krommerdt. Zingen doet hij voornamelijk bij wijze van hobby in de kroeg, tot hij met Eenzame Kerst doorbreekt, mede dankzij aanmoedigingen van Willy Alberti.
We zien en lezen dit alles in sfeervolle bruingetinte tekeningen, die ons geregeld meenemen naar bekende plekken in Amsterdam. Deze tekeningen van Ben Westervoorde krijgen goed de ruimte omdat Jan Willem de Vries zijn teksten bondig heeft weten te houden.<br />
In een verantwoording aan het eind van het boek vertellen de auteurs hoe ze te werk zijn gegaan om dit stripboek, dat bedoeld is voor jong en oud, te realiseren. Zoals het maken van een selectie uit de vele feiten die over het leven van de volkszanger bekend zijn. En het wel of niet gebruiken van fictie. Het is zeker een interessante toevoeging aan dit geslaagde boek waarvan ook een versie is verschenen in het plat Amsterdams. Nu wachten op Zweet en Tranen. (RA)
http://www.stripschrift.nl/?pag=recensie&id=3740
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel André Hazes, de stripbiografie 01: Bloed (1951-1976)