Tuskegee Ghost 1

€19,95
Artikelcode 112806
Benjamin von Eckartsberg | Olivier Dauger

Gebaseerd op het ware verhaal van de Tuskegee Airmen, de eerste zwarte piloten van het Amerikaanse leger.
Scenario Benjamin von Eckartsberg
Tekeningen Olivier Dauger
Inkleuring Olivier Dauger
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789464840346

1969. De Summer of Love is in volle gang, maar in het zuiden van de Verenigde Staten overheerst nog steeds de haat… 1942. Amerika strijdt voor vrijheid in Europa en op de Stille Oceaan, maar niet alle Amerikanen zijn gelijk in de strijd. Gebaseerd op het ware verhaal van de Tuskegee Airmen, de eerste zwarte piloten van het Amerikaanse leger, vertelt Tuskegee Ghost een dramatische familiegeschiedenis, getekend door oorlogsgeweld en rassenhaat.

Tuskegee Ghost is een compleet verhaal in twee delen, geschreven door Benjamin Von Eckartsberg (Gung Ho) en getekend door Olivier Dauger (Hemel in strijd).

Ook verkrijgbaar als Collectors Edition met dossier en gesigneerde prent.

3 reviews

4 sterren op basis van 3 beoordelingen

m
27 Mar 2024
MOORS MAGAZINE
Tuskegee Ghost is het verhaal van de Tuskegee Airmen, de eerste zwarte Amerikaanse piloten, die zich onderscheidden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal wordt verteld aan de hand van Robert Hoffman, een voormalige Tuskegee, die in 1969 nog steeds nachtmerries heeft door de spoken uit zijn verleden, in een zuidelijke staat waar de beruchte Ku Klux Klan het voor het zeggen heeft.

Zijn zoon heeft besloten dat hij ook piloot wil worden, en dat maakt het voor Robert alleen maar moeilijker. Je krijgt hier het verhaal van Robert Hoffman, en de strijd die de eerste zwarte piloten moesten voeren om überhaupt te mogen vliegen en hoe ze hun plek binnen het leger moesten bevechten, en het verhaal van zijn zoon, die er pas heel laat achter komt wat de geschiedenis van zijn vader is door een doos met spullen die hij van zijn moeder kreeg, waarin hij onder meer de Purple Heart-medaille vindt die zijn vader kreeg.

De zoon krijgt bij terugkeer naar Alabama ook te maken met het ongefilterde racisme van de Ku Klux Klan, en de vader gaat er uiteindelijk aan onderdoor, na een lange strijd met zijn verleden.

Een buitengewoon indrukwekkende strip in twee delen over een bijna vergeten legereenheid en over de gevolgen van een oorlog voor iedereen die er deel aan had. En niet te vergeten – een schrijnend beeld van het ongefilterde racisme zoals dat in de jaren zestig in een zuidelijke staat als Alabama nog heel normaal was. Indrukwekkend.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/tuskegee-ghost/
b
03 Feb 2024
Bunt Blogt
Het eerste deel van het tweeluik Tuskegee Ghost opent met een scène in 1950. Een jongetje zegt tegen zijn vader dat hij piloot wil worden. Vader krijgt herinneringen aan de tijd dat hij zelf piloot was en slaat het speelgoedvliegtuigje van zijn zoontje stuk: zo voelt oorlog.

De vader, Robert Hofman, is getraumatiseerd door de oorlog. Hij was niet zomaar een piloot, maar was een van de Tuskegee Airmen, een eenheid die uit Afro-Amerikanen bestond. In de Tweede Wereldoorlog kende het Amerikaanse leger nog een raciale scheiding. Het werd een legendarische groep, die tal van onderscheidingen vergaarde. Ghost was de bijnaam voor Robert.

Zijn zoon Mark wil ook piloot worden. In 1969 rijdt hij met zijn vriendin Jenny naar zijn ouderlijk huis in Alabama. Vader Robert reageert nogal heftig op het bericht dat Mark niet meer studeert aan de universiteit. Moeder geeft haar zoon een kistje mee met papieren van vader uit de tijd dat hij nog piloot was. Dan pas komt Mark erachter wie zijn vader was. Over zijn verleden heeft vader altijd gezwegen, al wordt hij nog elke nacht wakker van zijn angstdromen.
Racisme

Aan de ene kant gaat de strip Tuskegee over de geschiedenis (de Tuskegee Airmen). Dat is al interessant: hoe kon de groep vliegers uitgroeien tot wie ze uiteindelijk geworden zijn? Aan de andere kant laat het verhaal zien dat het racisme in de jaren zestig nog net zo prominent was als in de jaren veertig.

Robert wordt in de jaren veertig afgetuigd door een stel witte militairen, maar hij is degene die opgepakt wordt en de daders worden niet eens als getuigen verhoord. In 1969 krijgt Mark ook te maken met agressie. Net als zijn vader trouwens. De slotscène is een brandend kruis dat voor het huis van Hofman is geplaatst.

Het is een gelukkige keuze van de scenarist Benjamin von Eckartsberg om deze verhaallijnen te combineren. Het plaatst de Tuskegee Airmen in een context van tegenwerking en discriminatie. Dat maakt de prestaties van het squadron alleen maar groter.

Tegelijkertijd toont het verhaal dat er tot ver na de oorlog er nog een hele strijd gevoerd moest worden. Robert Hofman is die strijd uit de weg gegaan: hij opende een garage en probeerde gewoon zijn werk te doen, maar de problemen zochten hem op.
Complex

Het eerste deel van Tuskegee Ghost laat de complexiteit zien van de emancipatie waarin Tuskegee Airmen een rol hebben gespeeld en ook hoe een hele tijd na de oorlog de samenleving nog steeds doortrokken is van racisme.

Het album heeft als motto een citaat uit 'The sound of silence' van Simon and Garfunkel: 'Hello darkness, my old friend / I've come to talk with you again.' De duisternis is zo vertrouwd dat hij aandoet als een vriend. Ook in Tuskegee moet er opnieuw met de duisternis gepraat worden. Robert zal het duistere uit zijn verleden onder ogen moeten zien en ook om hem heen dringt het duister opnieuw op.
Tekeningen

Het tekenwerk van Olivier Dauger is bijzonder. De tekeningen hebben geen belijnde kaders en ook binnen de tekeningen zijn er geen contourlijnen. Dat geeft een beetje een schilderachtige indruk, maar Dauger houdt zijn tekeningen ook strak, helder. Ze doen daardoor wat onderkoeld aan en dat werkt goed, zeker als de inhoud heftig is.

Aan het eind van dit eerste deel wil je eigenlijk alleen maar verder lezen, maar we moeten nog eventjes wachten op deel 2. Tuskegee is niet alleen een boeiende strip, maar het is ook een verhaal dat nu nog belangrijk is.

https://teunisbunt.blogspot.com/2024/01/tuskegee-ghost-1-benjamin-von.html
9
06 Jan 2024
9e KUNST.nl
Van Benjamin Von Eckartsberg wisten we na Gung Ho al dat hij een spetterende post-apocalyptische strip kon schrijven. Tuskegee Ghost is echter andere koek. Robert Hoffman was één van de eerste zwarte piloten in WOII en kampt met ’n knoert van ’n post-traumatische stoornis. Zijn zoon Mark volgt in 1969 tegen de zin van zijn vader een pilotenopleidingen. Het verhaal springt heen en weer tussen WOII en 1969 en verdiept zo de motieven voor de clash tussen vader en zoon. Die wordt bovendien nog eens verweven met het racisme waarmee de beide mannen in hun “eigen” tijd mee te maken krijgen. Goed geschreven personages, hoewel de vertaling soms te wensen overlaat. Zo worden vaak nogal neutrale termen gebruikt waar in de geest van het verhaal toch wel wat straffer taalgebruik op zijn plaats is. We vermoeden dat agressieve racisten zich bedienen van een iets stoerder taalregister. De volledig digitale tekeningen van Olivier Dauger hebben een heel eigen stijl en signatuur en bevielen ons daardoor beter dan het werk van andere adepten van de digitale golf.

https://9ekunst.nl/2024/01/06/kort-van-stof-december-2023/