Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
Account aanmakenScenario | Jean-Laurent Truc |
Tekeningen | Patrick Jusseaume, Olivier Mangin |
Inkleuring | Albertine Ralenti |
Formaat A | 23 x 31 cm |
Pagina's | 76 |
ISBN Hardcover | 9789463069380 |
Juli 1962. Algerije wordt onafhankelijk, en voor de zogeheten pieds-noirs is het “koffers pakken of het graf”. In een repatriëringsvlucht met een Constellation zitten gevluchte burgers, een spion, een agent van de inlichtingendienst DST, een kolonel van het geheime koloniale leger OAS en de bemanning bijeen. Boven het brandende Oran geven de autoriteiten het bevel tot landing, en de spanning stijgt ten top…
Jean-Laurent Truc baseert zich op zijn eigen jeugdherinneringen voor zijn debuut als scenarist, dat hij maakte voor Patrick Jusseaume, die slechts enkele pagina’s kan schetsen voor hij overlijdt, waarna Olivier Mangin met verve het tekenwerk overneemt.
Non-retour is een persoonlijke herinnering van scenarist Jean-Laurent Truc. Hij speelt een belangrijke rol in het boek als jongetje met een grote stripliefde. Terecht laat hij in het dossier weten hoe lastig het is een verhaal dat zich in de cabine van een vliegtuig afspeelt, interessant te maken. Toch slaagt hij daar met glans in, want alle figuren die een rol in dit verhaal vervullen brengen hun eigen achtergrond mee en die achtergrondverhalen laten zich uiteraard graag uitbeelden. Non-retour is een mooie, spannende one-shot. En vergeet niet de binnenkant van het omslag te bewonderen!
https://www.stripschap.nl/pages/topics/non-retour-algerije-juli-1962.php?p=35
https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/strips/14205/stripfax-juli-2022/
Feitelijk gaat dit verhaal over één van die vluchten – het is gebaseerd op de jeugdherinneringen van de scenarist Jean-Laurent Truc. In het boek zou je Laurent in hem kunnen terugzien: een aan strips verslingerd jongetje dat het liefst Buck Danny leest. Die stripklassieker blijft in het verhaal steeds terugkeren, tot in de slotscène aan toe. Laurent reist met zijn moeder en zijn broertjes en zusjes. Verder zit er een rare mengelmoes aan types in het vliegtuig: een agent van de inlichtingendienst, een spion, een kolonel van geheime koloniale leger OAS en nog een hoop bange en opgeluchte burgers die eindelijk weg kunnen. En dan zijn er nog vreemde figuren, zoals een clichématig zwetende man en een iets te chique vrouw die zich aan de familie van Laurent opdringt: de ideale dekmantel voor wat dan ook, zou je denken.
Als deze kleurrijke poppenkast eenmaal het luchtruim kiest is er aan alle kanten rumoer en gedoe. Ook de bemanning is nerveus en dat zorgt voor een fijne, broeierige sfeer die het in dit soort avonturenstrips altijd goed doet. Het wordt nog spannender als de autoriteiten het vliegtuig tot landen dwingen, precies in een gebied waar geen van de passagiers graag wil zijn. Of wel? Voor de meeste Fransen is dit gesneden koek, voor hun is Algerije lang een open zenuw geweest. Zij weten waar het naartoe gaat. Voor ons is het nog even uitvogelen waaraan zoal wordt gerefereerd.
Waarin het verhaal een onderdeel lijkt van iets groters, komt doordat veel in de uitlegstand wordt verteld. Waarom zaken zijn zoals ze zijn, wordt meegedeeld, vooral in de richting van de jonge Laurent. Die manier van een verhaal vertellen is niet altijd een aanbeveling, maar voor de lezer, met name als die niet meteen alle feiten rond de Algerijnse burgeroorlog paraat heeft, is het voor deze keer handig. Opvallend is dat veel wordt gebracht alsof de personages al een paar albums meegaan. In dat opzicht is dit een herkenbare albumformule die zou passen in doorlopende reeksen als Largo Winch en Tango: de lezer begint bij een willekeurige gebeurtenis, volgt het verhaal en heeft aan het einde weer meer informatie opgedaan voor een volgende aflevering.
Dat zou kunnen betekenen dat Non-Retour: Algerije, Juli 1962 niet echt een afgerond verhaal is. Ergens klopt het, vooral omdat het zomaar begint zonder duiding. Wie zijn deze mensen? Waarom volgen we ze? Het is wat toevallig, al zorgt het er ook voor dat we achter iedere koffer en potentieel gevaar zien. Dat en het frisse, maar werkelijk traditionele tekenwerk zorgt ervoor dat het verhaal onderhoudend is. Hoogtepunt van het verhaal is het broeierige kleurgebruik, dat de sfeer perfect weet te vangen. Het maakt van Non-Retour: Algerije, Juli 1962 een even fraai als verrassend album: een genoeglijke drie kwartier. Of een bijzondere keuze om te vertalen, zo kan je het ook zien.
https://9ekunst.nl/2022/07/30/non-retour-vliegen-van-a-naar-b-met-heel-veel-turbulente-toestanden/
Voor de strip heeft Truc daar nog wat dramatische extra’s aan toegevoegd die niet eens zo heel vergezocht overkomen. Hij schreef dat scenario overigens op verzoek van zijn vriend, de tekenaar Patrick Jusseaume, die helaas tijdens het begin van het project overleed, waarna tekenaar Olivier Mangin het overnam.
In een repatriëringsvlucht met een Constellation zitten gevluchte burgers, een spion, een agent van de inlichtingendienst DST, een kolonel van het geheime koloniale leger OAS en de bemanning samen. De agent is op zoek naar de spion, de kolonel draait door en dan is de chaos compleet. En dan is daar nog de bijzondere bijrol die een stripboek speelt – het jongetje waar het hele verhaal omheen cirkelt krijgt een strip te leen van een aardige dikke meneer voor ze het vliegtuig binnengaan – Buck Danny’s Een Prototype is Verdwenen. Je zult het boek zelf moeten lezen om er achter te komen wat de rol van de strip binnen deze strip is.
Het boek sluit af met een uitleg van Jean-Laurent Truc en met de schetsen die Patrick Jusseaume maakte voor het boek, en dan kun je alleen maar grote bewondering hebben voor zijn opvolger Olivier Mangin, die er een waar meesterwerkje van gemaakt heeft. Een sublieme strip over een voor Nederlanders vrijwel onbekend stukje geschiedenis. Goed verhaal, prachtige tekeningen, voorbeeldig uitgegeven in grote hardcover met stofomslag. Absolute aanrader.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/non-retour-algerije-juli-1962/
Je beoordeling toevoegen
Beoordeel Non-Retour (+stofomslag)