Hauteville House 14: De 37ste parallel

€19,95
Artikelcode 211814
Fred Duval | Thierry Gioux

Geschiedenis, ronkende machines, vreemde krachten en een toefje literatuur komen samen in dit steampunk-avontuur.
Scenario Fred Duval
Tekeningen Thierry Gioux
Inkleuring Nuria Sayago
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463064385

Geschiedenis, ronkende machines, vreemde krachten en een toefje literatuur komen samen in dit steampunk-avontuur.

Op zoek naar de trapper Davy Crockett, de bewaker van een idool dat toegang geeft tot de Orde van de Obsidiaan, exploreren bondgenoten het Zuid- Amerikaanse continent en de befaamde 37ste parallel. Dit gebied, dat zich uitstrekt van de Chileense kust tot Patagonië, doet zijn reputatie eer aan: wild, ontoegankelijk en gevaarlijk...

1 beoordelen

3 sterren op basis van 1 beoordelingen

s
17 Jun 2021
Strip Tip
Steampunk! Er moet een oorlog tussen de 6 continenten voorkomen worden. Daarom moet de Amerikaanse contactpersoon van de Orde van de Obsidiaan worden opgespoord. Agent Gavroche wordt op pad gestuurd, maar hij is niet de enige die op zoek is naar deze persoon…

Door Martijn Douma

Davey Crockett: kluizenaar en poortbewaker
Er zal door de Raad (van continenten) gestemd worden over een mogelijke oorlog en het ziet ernaar uit dat de stem van Noord-Amerika doorslaggevend zal zijn. Dit zal kunnen leiden tot een wereldoorlog. Om dat te voorkomen stuurt Hauteville House Gavroche naar Zuid-Amerika. Daar bevindt zich, ergens op de 37ste breedtegraad tussen Argentinië en Chili, de contactpersoon die toegang kan verlenen tot de Noord-Amerikaanse versie van de Orde van de Obsidiaan. Deze orde is een oeroude geheime broederschap die de grote teleportatiepoorten bewaakt waarmee de continenten met elkaar in contact kunnen komen. De contactpersoon blijkt de beroemde avonturier Davey Crockett te zijn, bekend om zijn lastige karakter. Sinds de slag bij het fort de Alamo leidt hij een kluizenaarsleven.

Barre tocht
Omdat er meer kapers op de kust zijn volgt een barre tocht ter land, ter zee en in de lucht. De krachten van de natuur gaan flink tekeer: storm op zee, sneeuwstormen, dierlijke bedreigingen en mythische monsters duiken op. Bovendien is het risico van verraad ook aanwezig.

Glanzende cover
Zoals te doen gebruikelijk bij Silvester Strips ziet ook deze uitgave er weer goed verzorgd uit. Op de voor- en achterkant is gebruik gemaakt van een soort folietechniek, waardoor sommige stukken van de bedrukking glanzend zijn en de rest mat. Silvester maakt daar vaak gebruik van en dat is terecht: het ziet er fraai uit.

Niet uitnodigend
De covertekening zelf vind ik dan weer geen uitnodiging om het boek op te pakken: erg donker, met een of ander monster erop. Natuurlijk is dat een kwestie van smaak, maar als ik niet geweten had dat dit een bovengemiddeld goede reeks is, zou ik dit boek links hebben laten liggen. De cover van de gelimiteerde beurseditie die is verschenen vanwege Dutch Comic Con wintereditie 2018 ziet er wat mij betreft al een stuk beter uit.

Fraaie plaatjes, soms uit de bocht
Er staan in dit album mooie plaatjes van plekken zoals Machu Piccu, Drakeneiland en de woestenij van Zuid-Amerika. De sneeuwscenes zijn fraai. Visueel genoeg te genieten dus. Bovendien is het verfrissend om voer- en vaartuigen te zien die niet thuishoren in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De tekeningen vliegen wel wat uit de bocht bij enkele van de opduikende monsters: die zien er eerder grotesk uit dan angstaanjagend. Gelukkig geldt dat niet voor de andere wezens.

Laat je niet afschrikken
Om dit verhaal te kunnen volgen hoef je je niet te laten afschrikken doordat dit al het veertiende deel in de reeks is: ook als dit je eerste Hauteville House-stripboek is, is het prima te begrijpen. Er zit spanning in, actie, onverwachte gebeurtenissen. Toch had ik achteraf moeite om het verhaal na te vertellen. Ik vermoed dat dit stripboek de opmaat vormt naar een grote climax. Maar waar dit bij bijvoorbeeld Uur U deel 12 goed uitpakt, had ik hier niet het gevoel dat ik het vervolg nu moest lezen. Daarvoor beklijft het verhaal helaas niet genoeg.

https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/hauteville-house-14-de-37ste-parallel/