Grillige geschiedenis 01: De lijfwacht van Massoud (+stofomslag)

Artikelcode 810021
Pécau | Arlem

De menselijke geschiedenis bevat vele oorlogen en kent vele grillige momenten. In deze reeks lichten we enkele van deze momenten uit. Inclusief dossier met historische feiten en achtergrondinformatie.
Scenario Jean-Pierre Pécau
Tekeningen Renato Arlem
Inkleuring Thiago Rocha
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 64
ISBN Hardcover 9789464840827

Een biografisch verhaal dat je meeneemt naar Afghanistan, aan de zijde van een soldaat van het voormalige Sovjetleger. Wanneer de Afghanen hem gevangen nemen, verandert hij van kamp. En schopt het tot persoonlijke lijfwacht van commandant Massoud.

Nikolaï Bystrov belandt op 19-jarige leeftijd in 1983 in Afghanistan, waar de oorlog met Sovjet-Rusland in volle hevigheid woedt. Als de moedjahedien hem te pakken krijgen, is Nikolaï zeker dat hij gaat sterven. Hij wint het vertrouwen van commandant Massoud, en wordt zelfs diens persoonlijke lijfwacht. In 1995 keert Bystrov terug naar Rusland. Hij zal het zichzelf nooit vergeven dat hij Massoud in de steek heeft gelaten: de commandant komt om bij een aanslag twee dagen voor 11 september 2001.

In deze reeks wordt in ieder deel een andere moment uit onze grillige geschiedenis belicht. Inclusief stofomslag en dossier met achtergrondinformatie.

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

m
24 Apr 2024
MOORS MAGAZINE
De Lijfwacht van Massoud is het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal van Nicolaï Bystrov, die als Russische soldaat in Afghanistan terecht kwam, daar in een valstrik liep van de Taliban, als krijgsgevangene terecht kwam bij rebellenleider Massoud, die juist tegen de Taliban (en de Russen) vocht, en hoe Bystrov er voor koos om zich bij Massoud aan te sluiten.

Bystrov werd een van de lijfwachten van Massoud, en in deze strip wordt duidelijk gemaakt hoe dat verliep. De reeks waarin de strip verschijnt heet niet voor niets “Grillige geschiedenis”, maar al lezende krijg je eigenlijk steeds meer bewondering voor zowel Massoud als voor deze opmerkelijke Russische lijfwacht, die van Afghanistan was gaan houden en die zelfs Mohammedaan werd.

Je leert als lezer ook meer over Afghanistan en zijn oorlogen – bijvoorbeeld dat Massoud en zijn rebellen de krijgsgevangenen van de Taliban opkochten omdat ze niet wilden dat die in de kerkers van de Taliban zouden wegrotten, en dat Massoud een heel ander Afghanistan voor ogen had dan de Taliban.

Hoe een waargebeurde, onwaarschijnlijke levensgeschiedenis een fascinerende inkijk kan geven in een wereld die we totaal niet blijken te kennen. Achter de strip vind je ook nog een dossier over Afghanistan tijdens de Russische invasie, met foto’s van de echte Nicolaï Bystrov.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/de-lijfwacht-van-massoud/
s
07 Feb 2024
STRIPSPECIAALZAAK.be
Een harde strijd

Het verhaal begint in september 2001 en toont hoe in een verre republiek van de Sovjet-Unie, tegen de grens met Afghanistan, een zekere Nikolaï samen met enkele arbeiders een vrachtwagen uitlaadt. Een draagbaar radiootje vermeldt plots de dood van rebellenleider Massoud bij een zelfmoordaanslag. Een minachtende opmerking van een arbeider over die “bruinjoekel” doet Nikolaï ontvlammen en hij gaat die man te lijf. Collega’s kunnen hem nog tijdig overmeesteren. Nikolaï vertelt dan dat hij de lijfwacht was van Massoud en hij voelt zich schuldig niet bij hem te zijn geweest om de aanslag te voorkomen. Blijkt dat Nikolaï Bystrov begin jaren 1980 als jonge soldaat van de Sovjet-Unie, tijdens de expansiedrang van het Kremlin, is gaan vechten in Afghanistan. Hij bleek een goede scherpschutter. Tijdens een missie valt de patrouille met Nikolaï in een hinderlaag en ze worden gevangen genomen door Afghaanse rebellen, waarna ze in handen komen van Massoud. Het is een periode dat de rebellen niet alleen tegen de Sovjet-Unie vechten, maar dat Afghaanse clans elkaar ook onderling bestrijden. Tijdens zijn gevangenschap bij Massoud kan Nikolaï verschillende malen een hinderlaag afweren en zo het leven van Massoud redden, die hem erkentelijk is en hem vrijlaat. Uit eigen beweging blijft Nikolaï bij de clan van Massoud, wordt zijn persoonlijke lijfwacht en hij voelt zich ook meer en meer thuis in Afghanistan. Hij wordt zelfs moslim en trouwt met een Afghaanse vrouw. Zij wordt zwanger en wil de bevalling in de beste omstandigheden laten verlopen in de Sovjet-Unie. Maar de terugkeer naar Afghanistan wordt niet gemakkelijk voor een Rus.

Het album is getekend door de Braziliaan Renato Arlem (Superman) met inkleuring van zijn landgenoot Thiago Rocha op scenario van de Fransman Jean-Pierre Pécau (Frontlinies, Man van het Jaar, Uur U, Wonderball, War Machines,...). Pécau is heel productief en vindt als historicus duidelijk zijn draai in albums met een historische achtergrond. De tekenstijl van Arlem is bijzonder gedetailleerd, haast fotografisch te noemen, met knappe bergtaferelen en een passende inkleuring van Rocha.

De naam van commandant Massoud zal bij de meesten misschien een belletje doen rinkelen, ook al is hij meer dan twintig jaar dood en is de oorlog in Afghanistan theoretisch afgelopen. Maar de tienjarige inval die de Sovjet-Unie begin jaren 1980 is begonnen tegen de Afghaanse rebellen of islamitische verzetsstrijders (moedjahedien) om een communistische regering aan de macht te helpen, blijft nog in het geheugen sluimeren (zie ook de harde film Beast of War). Vooral de naam Massoud die verschillende aanvallen van het Sovjetleger in de Panjshir-vallei wist af te slaan, blijft daarbij hangen. Hij werd als een held beschouwd voor zijn verzet tegen de invaller en kreeg de bijnaam “Leeuw van Panjshir”. Het is ook die positieve reputatie en de geschiedkundige achtergrond van Afghanistan die me heeft aangetrokken dit album aan te schaffen.

Jammer genoeg werd Massoud in 2001 gedood bij een zelfmoordaanslag door Al-Qaida — enkele dagen voor 9/11 — en is Afghanistan langzamerhand, ook na latere tussenkomsten van de VS, helemaal in handen gevallen van de fundamentalistische Taliban. Democratie en vrouwenrechten zijn er momenteel nog ver af.

Een interessant en spannend album met achterin een beknopt geschiedkundig dossier waarin ook enkele foto’s van de nog levende Sovjetsoldaat Nikolaï Bystrov.

JAN GOFFIN

https://www.stripspeciaalzaak.be/besprekingen/een-harde-strijd