Golgotha 01: De arena der verdoemden

€19,95
Artikelcode 113111
Bollee | Alcante | Breccia | Gérard

De lotgevallen van een gevallen gladiator uit Pompeï, die zijn verloren eer probeert terug te winnen.
Scenario Laurent-Frédéric Bollée, Alcante
Tekeningen Enrique Breccia
Inkleuring Sébastien Gérard
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463068123
ISBN Softcover 9789463068130

De lotgevallen van een gevallen gladiator uit Pompeï, die zijn verloren eer probeert terug te winnen. En tegelijkertijd nemen de Romeinen een christen gevangen die onsterfelijk lijkt en van wie wordt beweerd dat hij afkomstig is van een mysterieuze vesting met de naam Golgotha, waar een profeet met de naam Al-Azar zou leven die over bovennatuurlijke krachten beschikt...

64 na Chr.: Lucius is de sterkste en meest beroemde gladiator van heel Pompeï. Eigenschappen die ook Julius, een rijke grondbezitter en kandidaat-volkstribuun, niet zijn ontgaan. Ze sluiten een overeenkomst: Lucius steunt zijn kandidatuur, en krijgt in ruil daarvoor Julius’ dochter als vrouw. Maar het laatste gevecht van Lucius loopt niet zoals voorzien...

Ook verkrijgbaar als gelimiteerde Collectors Edition.

4 reviews

3,8 sterren op basis van 4 beoordelingen

9
05 Oct 2023
9e KUNST.nl
Golgotha volgt een aan lager wal geraakte gladiator die verstrikt raakt in allerhande politiek gekonkel. Intussen stuiten de Romeinen op een vreemde snuiter die niet lijkt te kunnen sterven. In 63 na Christus dan nog wel. We kennen de klassieke setting van het Oude Rome natuurlijk op ons duimpje maar in deze strip hangt er een vreemd sfeertje over. De laatste pagina bevestigt dat we dat niet gedroomd hebben. Excellente tekeningen van Enrique Breccia die een beetje aan kracht verliezen door de iets te harde inkleuring.

https://9ekunst.nl/2022/01/06/kort-van-stof-december-2021/
d
29 Nov 2022
De Boekenman
Hoe is Lucius, een onoverwinnelijke gladiator, van de ene dag op de andere veranderd van de meest iconische figuur van de stad in een verschoppeling? Claudius Scipio, het hoofd van de meest prestigieuze vechtschool, is de schuldige. Hij weigert zijn voormalige student en formidabele kostwinner te laten vertrekken op het hoogtepunt van zijn roem. Als hij nu zijn roem wil gebruiken om de rijke Julius Actorius te helpen tribuun te worden, dan zij het zo. Maar voordat hij de arena voorgoed verlaat, heeft zijn meester een 'grote' verrassing voor hem in petto.

Enrique Breccia wint op briljante wijze zijn strijd om tekeningen af te leveren die voldoen aan de eisen van het scenario, geschreven door Bollée en Alcante. De realistische lijnvoering is precies en gedetailleerd, of het nu gaat om de centurions of om het landschap, dat trouw blijft aan de oude Romeinse stad. Het moet gezegd, de gevechtsscènes komen hierdoor ietwat statisch over, maar door de prachtige kadreringen en gedurfde perspectieftekeningen vergeven we het hem. Golgotha heeft onze interesse gewekt, we zijn benieuwd wat het volgende deel in deze trilogie te bieden heeft!

https://www.instagram.com/deboekenman/
c
17 Jun 2022
Cutting Edge
Enrique, zoon van grootmeester Alberto Breccia, heeft ondertussen al een naam voor zichzelf gemaakt. Voor dit oud-Romeins spektakel kiest hij voor een klassieke, statische pagina-layout, maar qua sfeer zit het perfect. Ook zijn karakterkoppen zijn een lust voor het oog. Het is geen Murena, maar we krijgen wat we verwachten van een gladiatorenverhaal: seks, geweld, intriges om de macht en wraak. Een interessant begin voor een mogelijke topreeks.

https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/strips/13263/stripfax-mei-2022/
m
09 Feb 2022
Moors magazine
Met het verhaal Golgotha zijn we in 64 na Christus in Pompeï, waar de beste en beroemdste gladiator, Lucius, heeft aangekondigd dat hij ermee stopt. Hij sluit een deal met de rijke grootgrondbezitter Julius, die kandidaat staat voor het volkstribuun – hij zal Julius steunen en krijgt in ruil diens dochter als vrouw. Maar de man die hem heeft opgeleid, en die zijn kampioen en dus zijn inkomsten ziet vertrekken legt zich niet zomaar bij zijn vertrek neer, en dat betekent dat Lucius’ laatste gevecht totaal anders loopt dan hij verwachtte en dat zijn toekomst daarmee volledig in duigen ligt.

Daarnaast loopt een ander verhaal – de Romeinen nemen een christen gevangen die onsterfelijk lijkt en van wie wordt beweerd dat hij afkomstig is van een mysterieuze vesting met de naam Golgotha, waar een profeet met de naam Al-Azar zou leven die over bovennatuurlijke krachten beschikt. Deze man kan zonder eten of drinken en hem doden blijkt ook niet te lukken.

De derde verhaallijn is die van de zoon van Lucius – zonder dat hij het weet is de dochter van Julius, die voorbestemd was om zijn vrouw te worden, na de ene keer dat ze voor het laatste gevecht met elkaar gevreeën hebben zwanger geraakt. Die zoon raakt op een dramatische manier zijn tong kwijt en wordt door bedienden uit zijn penibele situatie ontvoerd.

Vijftien jaar later (en in de laatste bladzijden van dit eerste deel) vinden we deze drie hoofdpersonen terug in Rome, en dan moet na deze indrukwekkende introductie het verhaal pas echt gaan beginnen, lijkt het wel. Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat. Dit eerste deel is in ieder geval al een bijzonder sterke opwarmer.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/golgotha-boek-1-de-arena-der-verdoemden/