De Slang en de Speer 02: Leeg-Huis (+stofomslag)

Artikelcode 212522
Na zijn succesvolle samoerai-reeks Okko stort Hub zich in een totaal andere beschaving. Het is die van de Azteken, voordat deze werd vernietigd door de Spanjaarden!
Scenario Hub
Tekeningen Hub
Inkleuring Li
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 112
ISBN Hardcover 9789463068598

In de stad Tenochitlan doen al enige tijd geruchten de ronde. Buiten de ommuring van de stad, maar ook in ver weg gelegen streken worden de mummies van gruwelijk vermoorde meisjes gevonden. Om problemen te vermijden, proberen de bestuurders van de stad de zaak geheim te houden. Ze vertrouwen het onderzoek toe aan Slang, een hoge, uiterst wrede functionaris. Cozatl, een belangrijke priester, is in verlegenheid gebracht omdat er aanwijzingen zijn dat de moorden te maken hebben met zijn orde. Daarom dwingt hij zijn oude vriend Speer-Oog ook een onderzoek in te stellen. Slang en Speer-Oog kennen elkaar sinds hun jeugd. Ze hebben hun opleiding gehad op hetzelfde Huis van het Volk en hun relatie was daar buitengewoon slecht. Wie van hen gaat deze duistere zaak oplossen?

De Slang en de Speer is een thriller/detective in de wereld van de Azteken, geschreven en getekend door Hub (Okko, Aslak).

Ook verkrijgbaar als Collectors Edition en als gelimiteerde Deluxe Edition.

3 reviews

4,7 sterren op basis van 3 beoordelingen

d
29 Nov 2022
De Boekenman
Wat een geweldig tekenaar is Hub: die sfeerschepping, die kaderkeuze, die dynamiek… ronduit geweldig. Wel moeten we toegeven dat het verhaal heel wat personages bevat, waardoor je goed bij de les moet zijn om te kunnen blijven volgen. Af en toe laten we ons ook afleiden, maar dan vooral door die prachtige decors dat hij tekent. Het tweede deel van “De Slang en de Speer” is er eentje om te koesteren. Een absolute topper, dé ster in ‘Silvester’!

https://www.instagram.com/deboekenman/
c
28 Nov 2022
Cutting Edge
Hub, bekend van zijn succesreeks ‘Okko’, brengt met dit tweede deel een uitstekend vervolg op een geloofwaardige thriller met het Azteekse rijk als achtergrond. Niet alleen een spannend whodunit-mysterie, maar ook een politieke thriller met een interessante inkijk op de machtsverhoudingen van de personages in het oude keizerrijk.

https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/strips/12794/stripfax-maart-2022/
b
28 Jul 2022
Bunt Blogt
Een klein jaar geleden schreef ik over Boek 1 van De Slang en de Speer, een mooi begin van een reeks waarvan het verhaal zich afspeelt in de wereld van de Azteken. Intussen is al een tijdje Boek 2 uit, Leeg-Huis. Als je aan dat deel begint, moet je er weer even in komen en met het oog daarop staat voorin een samenvatting het eerste boek.

Het verhaal is ingewikkeld, maar als je erin zit, blijft het helder. Er worden mummies van meisjes gevonden en die lijken onheil aan te kondigen. Slang krijgt de opdracht om de zaak te onderzoeken. Parallel daaraan stuurt de Cozatl, lid van de Raad, Speer-Oog op pad. Deze Speer-Oog is degene met wie we meeleven.

De twee speurders kennen elkaar uit het verleden: ze kregen beiden hun opleiding in het het Huis van het Volk. In het begin van boek 2 lijken we terug te zijn in die tijd: Speer-Oog vlucht door een maisveld, samen met Acacitli, de zus van Slang. Ineens verschijnt er een monster. Mogelijk is dat de Nagual, waarover in deel 1 al verhalen werden verteld. Het beest zou jonge meisjes ontvoeren.

Het vluchtverhaal blijkt een droom te zijn, maar ook een droom kan waarheid bevatten en wellicht komen we op deze manier te weten wat er in het verleden is gebeurd. Je gaat als lezer meteen rechtop zitten. Speer-Oog heeft het idee dat de sleutel te vinden is in zijn herinneringen, maar in gedachten teruggaan is even lastig als pijnijk.

Hoe hij zijn best ook doet, het lijkt wel of een deel van het geheugen van Speer-Oog ontoegankelijk is voor hem. Met de kruiden van een oude vrouw probeert hij toegang te krijgen tot wat hij vergeten lijkt. Zijn klasgenoot Leeg-Huis speelt een cruciale rol in die herinneringen.

Slang probeert intussen informatie te krijgen van een meisje dat in shock lijkt te verkeren. Een deel van haar tanden en haar nagels zijn uitgerukt, zoals ook bij mummies gebeurt.

In dit deel is er een confrontatie tussen Speer-Oog en Slang. Aan de ene kant zijn het elkaars tegenstanders, maar ze hebben elkaar ook nodig. Ze moeten opschieten, want de dreiging lijkt dichterbij te komen. Het is de vraag of de Nagual, de zwerver, weer actief is, of dat de verdwijning van meisjes mensenwerk is. Cozatl vraagt zich af of er priesters uit zijn orde aan het moorden geslagen zijn.

In dit tweede boek blijft de vaart mooi in het verhaal zitten en altijd is er spanning. Aan het eind loopt die spanning nog op, zodat je benieuwd bent naar wat er volgt. Boek 3, in voorbereiding, heet Vijf-Bloemen en aan het eind van Boek 2 wordt duidelijk dat zij de dochter is van Acacitli. Wordt zij bedreigd door de zwerver, zoals haar moeder in de droom van Speer-Oog?

Het verhaal van Hub zit zo goed in elkaar, dat je tijdens het lezen vaak vergeet om op de tekeningen te letten, laat staan op de inkleuring door Li. Maar wie het boek uit heeft, kan rustig nog eens terugbladeren om van de tekeningen en de kleuren te genieten. Heerlijk boek.
https://teunisbunt.blogspot.com/2022/04/de-slang-en-de-speer-boek-2-leeg-huis.html