De Slang en de Speer 03: Vijf-Bloemen (+stofomslag)

Artikelcode 212523
Na zijn succesvolle samoerai-reeks Okko stort Hub zich in een totaal andere beschaving. Het is die van de Azteken, voordat deze werd vernietigd door de Spanjaarden!
Scenario Hub
Tekeningen Hub
Inkleuring Li
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 112
ISBN Hardcover 9789464840858

De adviseur van de keizer vertelt op zijn sterfbed aan zijn zoon dat hij zich moet voorbereiden om dit ereambt te aanvaarden. Maar deze zware taak moet plaats maken voor andere zaken. Want de zoon zoekt zijn verdwenen dochter, Vijf-Bloemen, en bovendien zijn er meer dan veertig mummies in alle hoeken van het Keizerrijk gevonden. De moordenaar van jonge meisjes loopt nog steeds vrij rond…

De Slang en de Speer is een thriller/detective in de wereld van de Azteken, geschreven en getekend door Hub (Okko, Aslak).

Deze titel verschijnt ook als Collectors Edition, Deluxe Edition (+dibond wandplaat) en supergelimiteerde Etoile Edition (+IXXI wandplaat).

3 reviews

4,4 sterren op basis van 3 beoordelingen

c
05 Mar 2024
Cutting Edge
Dat stripauteur Hub zich goed in een andere cultuur kan inleven wisten we al van ‘Okko‘. In het derde deel van dit Azteekse moordverhaal bewijst hij nogmaals dat hij ook een meesterverteller is. Door al de flashbacks, droomsequenties en vele personages met moeilijke namen, moet je wel je aandacht er goed bijhouden. Maar het resultaat is een spannende speurtocht naar een seriemoordenaar, terwijl iedere betrokkene er zijn voordeel wil uithalen. De karakters worden uitstekend getekend waardoor je in het meeslepende verhaal wordt getrokken. Er is goed nieuws en slecht nieuws: het is nog niet gedaan, want er komen nog zeker twee delen, maar dan moet je ook nog twee delen wachten op de ontknoping.

https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/23119/stripfax-feb-2024/
s
07 Feb 2024
STRIPSPECIAALZAAK.be
Intense Azteken

In de Aztekenstad Tenochtitlan worden her en der bijzondere mummies gevonden. Het zijn steeds meer recente mummies van jonge meisjes wier gezicht wit gekalkt is en die een maïskolf in hun vastgebonden handen houden. Om de bevolking rustig te houden, heeft de adviseur van de keizer de wrede maar effectieve Slang ingeschakeld om de moordenaar te vinden. Die vliegt er stevig in. Intussen heeft de hogepriester van de religie van de regengod Cozatl een gegrond vermoeden dat de mummies aan zijn religie gelinkt kunnen worden en hij stelt een autonoom, parallel onderzoek in. Hij slaagde erin om zijn jeugdvriend Speer-Oog voor zijn kar te spannen. Dat Slang en Speer-oog in hun jeugdschooltje elkaar niet konden luchten, zorgt ervoor dat beide speurders elk hun sporen volgen. Speer-Oog is ervan overtuigd dat de oplossing te vinden is in wat hun leraar hun ooit zei. Via krachtige hallucinerende brouwsels roept hij zijn verleden weer op. Slang komt steeds dichter tot de kring van Cozatl. Plots ontvoert de moordenaar Vijf Bloemen. Zij is het knappe nichtje van Slang, de dochter van de jeugdliefde van Speer-Oog en vooral de kleindochter van Tlacaelel, de voorzitter van de raad. Slang en Speer-Oog bundelen willens nillens hun krachten en zetten een val uit voor de mummiemaker.

De Slang en de Speer is de ambitieuze opvolger van Hubs succesreeks Okko. Ambitieus? Zeg maar razend ambitieus! Hub laat zijn Azteken-polar draaien rond tien vaste personages die zowel in hun historische heden als in de flashbacks naar hun jeugd een rol spelen. Voeg daar in de actuele scènes nog gerust een tiental nevenpersonages bij en je weet dat je er je gedachten moet bijhouden. Hub doet er alles aan om de personages erg onderscheidend te houden, maar evident is het toch allemaal niet. Niettemin is De Slang en de Speer een heel goede strip. Het meanderende verhaal dat uiteindelijk 500 pagina’s verspreid over vijf delen zal tellen, blijkt steeds straffer in elkaar te zitten. De dialogen lezen als een speer. En vooral de grafiek is ronduit groots. Elk, ja élk, prentje is af. Steeds zoekt Hub naar de meest efficiënte poses en perspectieven. De decors zijn piekfijn uitgewerkt. De stad leeft, kronkelt en sist. Dit is echt machtig getekend.

Nog amper 200 pagina’s en dan weten we hoe de epische Azteken-polar De Slang en de Speer zal aflopen. In Vijf Bloemen worden verschillende rode draden samengebundeld en wordt de spanning gevoelig opgedreven. Het allermooiste is echter dat Hub zich geen enkele grafisch compromis gunt. Dit is en blijft tekenwerk van de bovenste plank. Een intense reeks om te koesteren.

WOUTER PORTEMAN

https://www.stripspeciaalzaak.be/besprekingen/intense-azteken
b
07 Feb 2024
Bunt Blogt
Bij uitgeverij Silvester is een mooie reeks aan het verschijnen: De slang en de speer. Onlangs verscheen het derde deel, Vijf-Bloemen. Er zullen nog zeker twee delen verschijnen, dus we zitten midden in het verhaal.

Voor wie instapt in dit derde deel, is er voor in het album een samenvatting van de eerste twee delen opgenomen. Over die delen schreef ik ook. De links vind je onderaan.
Mummies

We bevinden ons in het rijk der Azteken, in de vijftiende eeuw. Daar worden mummies van meisjes gevonden en dat is zeer verontrustend. Twee speurders doen er onderzoek naar: Slang en Speer-Oog, die elkaar al hun hele leven kennen. In zekere zin zijn ze concurrenten, maar in dit deel werken ze noodgedwongen samen.

In boek 2 was er een meisje gevonden dat volledig verward was. Mogelijk is ze aan de dood ontsnapt, maar dat kan ze niet vertellen. Slang en Speer-Oog besluiten om het gerucht te verspreiden dat ze wel praat en vertelt wat haar overkomen is. De veronderstelling is dat degenen die belang hebben bij haar zwijgen dan wel in actie zullen komen.

Net als in de vorige delen bestaat in deel 3 een deel van het verhaal uit flashbacks naar de jeugd van Slang en Speer-Oog toen er ook moorden werden gepleegd. De dader werd aangeduid als De Zwerver of Nagual, maar er werd ook verteld dat die door de elite in het leven was geroepen om de aandacht van het volk af te leiden.
Het feest van Ochpaniztli

Langzaam wordt duidelijk wat er in het verleden gebeurd is, vooral tijdens het feest Ochpaniztli. Speer-Oog had zijn meester beloofd om mee te gaan naar het Huis van de wetenschap om een geschrift te zoeken over een Chichimeeks wapen, maar hij ging liever mee met Acacitli, de zus van Slang en de moeder van Vijf-Bloemen. Daarna dreigde Slang haar te offeren als Speer-Oog de stad niet zou verlaten en haar niet zou vergeten.

Intussen probeert Speer-Oog een patroon te ontdekken in de moorden. Hij heeft een macquette gemaakt waarop hij met veren en touwtjes heeft aangegeven waar en wanneer de moorden gepleegd zijn. Dat doet denken aan de werkwijze in veel hedendaagse detectiveseries. Veel mummies zijn gevonden vlak na een regenperiode. Er is er weer eentje op komst. Zal Vijf-Bloemen dan gevonden zijn?

Vijf-Bloemen is de dochter van Acacitli. Ze is in het vorige deel verdwenen en de vrees is dat zij slachtoffer is of zal worden van de moordenaar die rondwaart. Zij is ook de reden dat Speer-Oog en Slang samenwerken.

De priester Cozatl speelt in ieder geval een duistere rol. Zal hij het hele onderzoek in de war sturen?
Scenario

De speer en de slang is een fascinerende reeks. Het is een verhaal dat zijn geheimen maar mondjesmaat prijsgeeft. Steeds duidelijker wordt er wat er werkelijk aan de hand is, maar de kern blijft een raadsel. Omdat Speer-Oog toch steeds een klein beetje dichter bij de oplossing lijkt te komen, heb je het idee dat de ontwarring van de kluwen dichterbij komt, maar de tegenwerking wordt ook sterker en de tijd dringt.

Het verhaal zit ingenieus in elkaar. Zowel in het verleden als in het heden (1454) zijn er ontwikkelingen die je iets verder helpen en je tegelijkertijd nieuwsgierig houden. Psychologisch zijn de hoofdpersonen interessant. Slang en Speer-Oog hebben een verleden van haat en nijd, maar werken samen, de priester Cozatl was ooit de beste vriend van Speer-Oog maar werkt hem nu tegen. Maar kan hij dat eigenlijk wel over zijn hart verkrijgen?

De volgende delen van de reeks, Donder-Vlinder en Slang zijn in voorbereiding. Ieder die de eerste drie delen gelezen heeft, kijkt ernaar uit.

https://teunisbunt.blogspot.com/2024/02/de-slang-en-de-speer-boek-3-vijf-bloemen.html