De laatste vlucht

Artikelcode 110510
Romain Hugault

Vier piloten van verschillende nationaliteiten vliegen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dit is hun laatste missie, hun laatste vlucht...
Scenario Romain Hugault
Tekeningen Romain Hugault
Inkleuring Valérie Sierro
Formaat B 22 x 29 cm
Pagina's 56
ISBN Softcover 9789463062527

1943-1945: De twintigste eeuw beleeft zijn donkerste uren. Terwijl de aarde schudt van de bommen, is de hemel het toneel van verbeten gevechten. Hoog in de lucht, boven de wolken, draaien de vliegtuigen om elkaar heen, binden mannen de strijd aan en kruist het lot hun vlucht. Vier piloten stijgen op om hun missie tot een goed einde te brengen.

De laatste vlucht is een compleet verhaal en tevens het debuutalbum van Romain Hugault (De Nachtuil, Edelweiss en Angel Wings).

 

 

1 beoordelen

4 sterren op basis van 1 beoordelingen

s
13 Jan 2022
Strip Info.be
Romain Hugault is mischien wel het uithangbord van de hedendaagse viegtuigstrip. Met reeksen als Angel Wings, Nachtuil of Edelweiss maakte hij naam door de prachtige manier waarop hij vliegtuigen in beeld brengt, telkens vanuit een andere hoek. Hierbij heeft hij oog voor de kleinste details.

Een dergelijke benadering verraadt niets minder dan een passie. Liefde voor vliegtuigen werd hem met de paplepel ingegeven en zelf is hij al sinds zijn 17e piloot. Van je passie je beroep maken, het is weinigen gegeven.

Van de hand van Hugault verscheen bij Silvester een heruitgave van De laatste vlucht. Hierin worden 4 piloten gevolgd op hun, jawel, laatste vlucht. Een Japanse kamikazepiloot is in zijn verhaal verbonden met de Amerikaanse held uit het tweede verhaal, terwijl ook de Duitse expert en de voor de Russen vechtende Fransman een band blijken te hebben.

Door zijn hoofdpersonages in 4 verschillende legers te plaatsen krijgen we ook telkens een andere setting: Hugault kan zich uitleven in het tekenen van telkens een ander vliegtuig, dat zich ook telkens in een volledig andere omgeving bevindt: de Stille Zuidzee, Normandië, boven het Duitse rijk en in de Russische winter.
Albums van Hugault worden gekenmerkt door vrij weinig plaatjes op een pagina. In geen enkele tekening is er een overdaad aan details op de achtergrond, terwijl die toch telkens voldoende is uitgewerkt waar dit relevant is. Zo blijft de aandacht bij de actie. En die is fraai in beeld gebracht.

Maar in de korte verhalen doet Hugault meer dan zijn tekentalent voor vliegtuigen demonstreren. Samen met co-scenarist Régis Hautière slaagt hij erin de 4 piloten, nog jonge mannen, een gezicht te geven en hen te portretteren met hun dromen, angsten en overpeinzingen. De verhalen zijn kort, elk een tiental pagina's, waardoor Hugault meteen tot de kern van de zaak moet komen en daar zeer goed in slaagt. Geen pathetisch heroïsme, ofschoon alle 4 de piloten op hun manier helden zijn.
Hugault maakte dit album op zeer jonge leeftijd in 2005, hij was toen een twintiger. Dat is bijzonder jong om al die kwaliteit te leveren. De tekeningen hebben nog niet de maturiteit die je oa in Angel Wings wel aantreft, maar dat hij boordevol talent zit was toen al duidelijk.
https://stripinfo.be/recensie.php?recensie=4378