Aslak 06: De wereld van alles

€19,95
Artikelcode 213206
Hub | Weytens | Michalak

Om de wrede Vikingkoning, die zojuist hun vader doodde, te plezieren, vertrekken twee broers op een zoektocht naar de legendarische Eerste Verteller. Skeggy gaat in zee met de bloeddorstige drakkarkapitein Roald Eenoog.
Scenario Hub, Fred Weytens
Tekeningen Emmanuel Michalak
Inkleuring 1ver2anes
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 56
ISBN Hardcover 9789463065580

Er is een jaar verstreken. Wie van de twee broers zal erin slagen om het Grote Verhalenboek terug te brengen naar de koning en hun moeder te redden? Wanneer het leven aan een zijden draadje hangt, komt dat vaak vanwege een verhaal of een vikingmes. Terwijl in het Walhalla de sluwe Skeggy met het Grote Verhalenboek zijn weg vervolgt, probeert zijn broer bij de middelste mast te komen. De overgebleven bemanning van de Aslak betreden een curieuze tombe: de deur om het koninkrijk van de goden te verlaten staat wagenwijd open, maar zij zijn niet de enigen die er doorheen willen gaan...

Aslak, een compleet verhaal in 6 delen, is medegeschreven door Hub (Okko, De Slang en de Speer).

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

s
16 Jun 2021
Strip Tip
Walhalla! Land van de goden! De verraderlijke Skeggy heeft het Grote Verhalenboek te pakken gekregen en heeft Walhalla weten te betreden. Een mysterieuze stem draagt hem op het naar een eiland te brengen en hij kan niets anders dan gehoorzamen. Zijn broer Sligand en de bemanning van de drakkar Aslak hebben de achtervolging ingezet. Ze doen er alles aan om het boek weer in handen te krijgen…

Door Martijn Douma

Wanneer een gesloten deur op het eiland geopend wordt, begint de ellende pas goed: degene die er gevangen zat blijkt in staat te zijn om, met zijn legers, heel het godenrijk Asgard onder de voet te lopen. Een zware strijd volgt. Sligand, zijn jongste broertje Knut, kapitein Brynhild en de andere reisgenoten moeten alles op alles zetten om het ultieme kwaad te voorkomen. Wie er uiteindelijk met de mooiste nieuwe verhalen bij Vikinghoofdman Waldemar terugkeert? Dat zul je zelf moeten achterhalen!

Actie, strijd en losse eindjes
Hub (Annecy, 1969), de auteur van de reeks Okko, heeft samen met Fred Weytens (De Tijgerwals, Gold of the Dead) het scenario van deze zesdelige serie verzorgd. Een verhaal dat zich afspeelt in de Noordse mythologie. Dit zesde en laatste deel barst van de actie en strijd. Misschien wel wat te veel want het wordt er niet overzichtelijker op. Maar de losse eindjes worden netjes aan elkaar geknoopt, al zal er geen lezer zijn die de afloop volledig goed geraden zal hebben.

Het is niet strikt noodzakelijk – maar wel aan te raden – om eerdere delen gelezen te hebben om enigszins te begrijpen waar het verhaal over gaat.

Toegankelijke stijl
Tekenaar Emmanuel Michalak (Épernay, 1968) heeft overigens een fijne, toegankelijke en humoristische stijl. Vooral zijn overzichtsplaten en personages zijn fraai om te zien. In het Nederlandse taalgebied is hij nog niet bepaald bekend, naast een onvertaalde reeks heeft hij ook meegewerkt aan de storyboards van Okko.

https://www.striptip.nl/recensies/stripboeken/aslak-6-de-wereld-van-alles-leuk-slot-van-zesluik/
m
15 Jun 2021
Moors Magazine
Vikinghoofdman Waldemar heeft er genoeg van in de lange winternachten steeds weer dezelfde verhalen te moeten horen en vermoordt woedend de Verhalenverteller. Diens zonen Skeggy en Sligand krijgen de opdracht op zoek te gaan naar nieuwe verhalen en er voor de volgende winter mee terug te keren. Lukt dat niet dan gaat hun moeder er ook aan.

De broers, die nogal van karakter verschillen, worden al snel vijanden van elkaar en Skeggy gaat op pad met de bloeddorstige Roald Eenoog, terwijl Sligan met hun jongste broertje Knut (een niet te onderschatten slim gastje) aan boord gaan van de Aslak, van Brynhild, een kapitein die nergens bang voor is. Knut en Sluigand krijgen het Grote Verhalenboek te pakken, maar een enorme storm drijft beide schepen een afgrond in, naar de Onderwereld. De bemanningen gaan nu samenwerken om terug naar huis te keren, maar worden verraden door het schepsel Frowin, dat hun meelokt naar het rijk van de doden en van de afschrikwekkende godin Hel, die van de goden de opdracht had gekregen het Boek terug te krijgen.

Sligand en Knut komen onderweg een vreemde, oersterke man tegen die tegen de Sykrens van de goden vecht en die met zijn blote handen twee drakars voortsleept. In de legendes wordt hij Snoguld genoemd, maar eigenlijk heet hij Herakles. In de chaos ontsnapt Skeggy door de poort van het Walhalla, met het boek.

En dan zijn we aangeland bij het zesde en laatste deel van de fantasy-stripreeks Aslak, De Wereld van Alles, waarin we de ontknoping van dit verhaal voorgeschoteld krijgen. Ik moet bekennen dat ik hier handenwrijvend voor klaar zat, want Aslak vond ik tot nu toe een van de beste fantasystrips van de laatste jaren, met vleugjes Noorse mythologie en Griekse sagen, maar eerlijk gezegd was ik ietwat ontgoocheld toen ik het boek uit had.

Om te beginnen worden de losse eindjes wel erg slordig geknoopt, om het zo maar te zeggen, en dan ook nog eens heel onbevredigend. Het jonge broertje Knut, die uiteindelijk niet naar huis gaat, maar met Herakles verder trekt en zijn naam verandert in Odysseus? Kom op jongens. Dat is echt te flauw voor worden. En dan is er op die allerlaatste bladzijde nog die absolute doodzonde, wat mij betreft, die net zo erg is als een boek dat eindigt met de opmerking dat alles wat je gelezen hebt alleen maar een droom was – De laatste zinnen zijn namelijk: (let op, spolier alert) “…heeft Koning Sligand die avonturen echt beleefd? … of zijn ze allemaal ontsproten aan zijn verbeelding?”

Laat ik niet al te flauw doen – Zeker niet alles is slecht aan dit boek, een deel van het verhaal wordt wel degelijk mooi afgerond en de tekeningen zijn als altijd weer geweldig, maar ik had toch op een net iets perfecter einde gehoopt.