Aeropostale 07: Cap Juby

€19,95
Artikelcode 117307
Bec | Suro

Aeropostale, de Franse luchtpost, was begin twintigste eeuw een begrip. Zij hadden de beste piloten in dienst. Mannen die er alles voor over hadden om post tot in de gevaarlijkste plekken ter wereld te bezorgen.
Scenario Christophe Bec
Tekeningen Michel Suro
Inkleuring Axel Gonzalbo
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789464840254

Verhalen over de legendarische piloten van de Aeropostale, de Franse luchtpost.

Op een verlaten kuststrook, ingekneld tussen de oceaan en de vijandige Moren, leeft het fort van Cap Juby, als tussenstop- en ravitailleringsplaats, op het ritme van de af- en aanvliegende Aéropostale-vliegtuigen. Saint-Exupéry werd er tot hoofd van het vliegveld benoemd. De plek is een van de meest desolate die er bestaan, waar het leven wordt gekenmerkt door isolement en monotonie, maar ook door een onzichtbare, hechte band die piloten als Vachet, Riguelle, Reine, Mermoz en Guillaumet met elkaar verbindt.

Ook voor een piloot zijn er veel manieren om te sterven, zoals nogmaals blijkt uit de beproeving van Gourp, gevangengenomen en gemarteld door de Moorse rebellen. Iedereen weet dat in het zand van de woestijn de dood geruisloos komt...

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

m
27 Mar 2024
MOORS MAGAZINE
Aeropostale is een geweldige stripreeks die avontuur en geschiedenis op een voorbeeldige manier combineert. In zeven delen wordt het verhaal verteld van de luchtvaartpioniers die er voor zorgden dat vliegtuigen onmisbaar werden in het vervoeren van met name de post, die er aanzienlijk sneller over deed dan per boot, zoals voorheen.

Het zevende en laatste deel in de reeks vertelt het verhaal van een van de cruciale plekken, Cap Juby, een tussenstop op een verlaten kuststrook aan de rand van de woestijn, met vijandige moren aan de ene kant en de oceaan aan de andere.

We komen hier een aantal hoofdfiguren uit de eerdere delen als Vachet, Mermoz en Guillaumet weer tegen, want zij vlogen allemaal op Cap Juby, en de legendarische St Exupéry werd er zelfs hoofd van het vliegveld.

Een geweldige afsluiter van een schitterende serie, niet alleen voor liefhebbers van oude vliegtuigen, maar ook voor liefhebbers van goede avonturenverhalen en liefhebbers van geschiedenis, want deze verhalen zijn echte Franse geschiedenis. Welke Nederlandse stripmaker neemt de uitdaging op om onze luchtvaartgeschiedenis eens vast te leggen in stripvorm? Die is namelijk zeker zo fascinerend.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/aeropostale-legendarische-piloten-deel-7-cap-juby/
s
12 Sep 2023
Striptease
In deze reeks die zeven delen telt zijn eerst afzonderlijke piloten behandeld, per deel één. In dit zevende deel krijgen we te zien welk doel de piloten verenigde, een afgelegen Spaans fort in Mauretanië dat van post moest worden voorzien. Daarvoor was een luchtbrug opgezet door een postbedrijf. De vliegtuigen van dat bedrijf waren niet van de beste kwaliteit en de luchtpostbrug werd dan ook geteisterd door veel ongelukken en zoektochten ten gevolge daarvan. De directeur van het bedrijf schrok er overigens niet voor terug zelf in de vliegtuigen te stappen om zijn personeel van het belang van de zaak te overtuigen. Wat niet kon voorkomen dat de ongelukken steeds vaker opzettelijk werden veroorzaakt waarna de piloten gevangen werden genomen en er losgeld voor ze gevraagd werd. Dit verhaal zit vol incidenten, kleine en grote heroïek, vriendschap en vijandigheid. Tussen de namen van de piloten valt vooral die van De Saint-Exupéry op, de schrijver van De kleine Prins. De ontmoeting tussen de piloot en de prins wordt tenslotte ook veroorzaakt door een gecrasht vliegtuig. Maar in dit verhaal is hij slechts schrijver in de marge, en piloot van beroep. Eentje met oog voor de plaatselijke bevolking en de neiging de vijandigheid tegen te gaan door die mensen te bezoeken.

Ik moet zeggen dat ik best gevoelig ben voor de heroïek, maar dat het verhaal iets te versnipperd is om me echt in te kunnen leven in de piloten. Ook ontgaat je de historische achtergrond grotendeels: wat weet de gemiddelde Nederlandse lezer van de geschiedenis van de westelijke Sahara en de bemoeienissen van Spanjaarden en Fransen daar? Maar Bec en Suro weten er een verhaal van te maken dat ondanks de genoemde bezwaren het lezen waard is.

https://www.stripschap.nl/pages/topics/aeropostale-legendarische-piloten-7-cap-juby.php?p=20