Aeropostale 05: Mermoz II

€19,95
Artikelcode 117305
Christophe Bec | Bernard Khattou

Aeropostale, de Franse luchtpost, was begin twintigste eeuw een begrip. Zij hadden de beste piloten in dienst. Mannen die er alles voor over hadden om post tot in de gevaarlijkste plekken ter wereld te bezorgen.
Scenario Christophe Bec
Tekeningen Bernard Khattou
Inkleuring Niko Henrichon
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463066228

Verhalen over de legendarische piloten van de Aeropostale, de Franse luchtpost.

Op de avond voor kerstmis zit Mermoz met zijn vliegtuig vast op een godvergeten Braziliaans strand. Samen met zijn trouwe mecanicien Collenot maakt hij een kist champagne soldaat, die hij vervoerde in het vrachtruim. Met een flink stuk in de kraag begint hij zijn hele leven te vertellen, om voor eens en voorgoed feiten en fictie van elkaar te scheiden. Van zijn kindertijd, op de vlucht voor de oorlog, zijn soldatentijd bij de luchtmacht, tot zijn heldendaden als postvlieger, met avonturen van de Noord-Afrikaanse woestijn tot het Andesgebergte. Een verhaal dat ons de echte Mermoz leert kennen!

2 reviews

4 sterren op basis van 2 beoordelingen

c
13 Jan 2022
Coole suggesties
Met Aeropostale vliegen we een heel stuk vooruit, naar het begin van de 20e eeuw, waar de Franse postdienst vliegtuigen inzette om pakketten en post te vervoeren. In dit deel wordt een heel praktische techniek gebruikt om het leven van de piloot Mermoz in kaart te brengen. Zijn vliegtuig strand namelijk samen met zijn trouwe mecanicien Collenot strand hij op een verlaten strand in Brazilië. Aangezien hij denkt dat ze daar nooit opgepikt zullen worden, trekt hij de pakketten uit zijn vliegtuig en haalt alvast een fles champagne open. Dat maakt de tong heel wat losser en vol spanning vertelt Mermoz over zijn verleden, waarbij hij Collenot’s claims dat Mermoz een ware held zou zijn onderuithaalt. Mermz heeft namelijk heel wat meegemaakt in zijn jaren als vliegenier, zeker in de Eerste Wereldoorlog. Daarmee heeft hij de nodige strepen verdient. Zoals Mermoz laat zien in zijn vertellingen, zijn veel daarvan overgoten met een flinke saus dapperheid, spanning en suspense.

Auropostale is een realistisch getekende strip, met veel aandacht voor details in de vliegtuigen en historische gebeurtenissen. Het is een biografie, de verhalen zijn dus gebaseerd op ware gebeurtenissen. Op die manier worden fans van geschiedkundige graphic novels op hun wenken bediend. Ze worden meegenomen naar het verleden, maken kennis met bekende en minder bekende helden en zo leer je van Mermoz over zijn kindertijd, hoe hij op de vlucht sloeg voor de oorlog, over zijn soldatentijd bij de luchtmacht, tot zijn heldendaden als postvlieger, met avonturen van de Noord-Afrikaanse woestijn tot het Andesgebergte. Een verhaal dat ons de echte Mermoz leert kennen!
m
20 Sep 2021
Moors Magazine
De avond voor Kerstmis 1929. De legendarische piloot Mermoz is met zijn vliegtuig gestrand op een afgelegen Braziliaans strand met zijn trouwe mecanicien Collenot. Ze kunnen geen kant op, en met een kist champagne en een kist sardientjes besluiten ze dan maar Kerst op het strand te vieren met zijn tweeën.

Als ze flink aangeschoten zijn begint Mermoz zijn leven te vertellen, om aan de hand van wat vragen die Collenot heeft feiten en fictie van elkaar te scheiden. Hij vertelt ook over zijn kindertijd, op de vlucht voor de eerste wereldoorlog, over zijn soldatentijd bij de luchtmacht en tenslotte zijn tijd als postvlieger, waar hij zijn roem aan te danken heeft, want de belangrijke post werd alleen toevertrouwd aan de meest ervaren en veilige vliegers.

Zo wordt er tot in detail ingegaan op een stranding in de woestijn van noord Afrika, middenin rebellengebied, waarbij het vliegtuig reddeloos verbrandde en ze zich al lopend moesten zien te redden. Dat ging maar net goed. Een noodlanding op een miniem plateautje in het hooggebergte was al net zo precair, maar dat liep ook op het nippertje goed af – we zien hier hoe dat precies in zijn werk ging.

Je krijgt zo niet alleen het verhaal van een van de pioniers van de luchtvaart, maar je ziet ook hoe het er honderd jaar geleden aan toe ging en hoe snel de wereld is veranderd in die ene eeuw. Als je dit boek hebt gelezen begrijp je ineens wat beter waarom de Fransen zo gefascineerd zijn door de beginperiode van de luchtvaart. Bovendien is dit een bijzonder goed getekend verhaal, zeker waar het de spannende capriolen van de vliegtuigen betreft.
https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/aeropostale-legendarische-piloten-5-mermoz-deel-2/