Merlijn - De initiatie 13: Het kruis en het zwaard

Nicolas Jarry | Éric Lambert | Benoit Dellac

In Brittanië probeert de Keltische godin Ahes de uitbreiding van het christendom een halt toe te roepen. Druïde Merlijn zit haar op de hielen.
Scenario Nicolas Jarry
Tekeningen Éric Lambert, Benoit Dellac
Inkleuring Sandrine Cordurié
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 48
ISBN Hardcover 9789463068307

De periode van de meest symbolische koning van de Keltische wereld wordt voortgezet in dit Arthuriaans verhaal geschreven door de meesterlijke hand van Nicolas Jarry.

De Saksische schepen landen op het eiland en laten in hun spoor macabere beelden na van gedode Britten en door brand verwoeste dorpen. Monseigneur Germain, oud krijger en nu in het klooster, en Pierre, zijn novice, zijn getuigen van deze strijd. Toch gaan ze de ongelukkigen geen hulp bieden. God zou toch geen echte gelovigen laten lijden, is het niet?

Lees ook de vervolgverhalen Queeste naar het zwaard en Merlijn de profeet.

Ook verkrijgbaar als COMPLEET PAKKET boek 1 t/m 10 (KLIK HIER).

1 beoordelen

4 sterren op basis van 1 beoordelingen

m
28 Nov 2022
MOORS MAGAZINE
Merlijn de tovenaar heeft altijd een grote rol gespeeld in alle verhalen, mythen en sagen rond Koning Arthur en zijn Ridders van de Ronde Tafel. Die verhalen zijn al vele malen door heel veel verschillende schrijvers verteld, en stripmakers Jean-Luc Istin en Eric Lambert, die respectievelijk voor het scenario en de tekeningen garant stonden, gaven weer een nieuwe draai aan de oude mythe.

Ze maakten drie reeksen strips rond tovenaar Merlijn. Ik heb het hier al eerder gehad over de reeks Merlijn de Profeet, waarin Arthur geen rol speelde, maar in de reeks De Initiatie wordt Arthur door Merlijn opgeleid en voorbereid op het koningschap, en in het elfde deel van de reeks zien we hoe Arthur het magische zwaard Excalibur uit de rots weet te trekken, waarmee hij voor iedereen de echte koning van Engeland wordt. Maar dan begint het voor Arthur pas. Door een onverwachte moedige daad weet hij ook zijn grootste tegenstander mee te krijgen, en zo kan zijn missie, om de volkeren van Engeland met elkaar te verbinden, eindelijk een aanvang nemen.

Ondertussen is er nog de gevaarlijke godin Ahes, die uitgeschakeld leek door Merlijn, maar die het lichaam van een jonge vrouw heeft overgenomen, en die de opkomst van Arthur absoluut niet ziet zitten. In het dertiende boek in deze reeks, Het kruis en het zwaard, komt er, naast de Saksen die de kusten van Engeland belagen, nog een geduchte tegenstander bij, namelijk de Kerk van Rome, in de vorm van een meedogenloze nieuwe kardinaal, Monseigneur Germain, oud-krijger en een gewiekst intrigant, die Arthur wil uitschakelen en daarvoor alle middelen inzet.

Arthur is ondertussen jaloers op de vriendschappelijke band die zijn echtgenote Guinevere heeft met ridder Lancelot, wat zijn oordeel over belangrijke regeringszaken vertroebelt. De Keltische godin Ahes rukt met haar kleine leger op, en sluit zich bij Arthur aan, met de bedoeling hem uiteindelijk te vernietigen, en Merlijn probeert als oude man aan de zijlijn te redden wat er te redden valt.

Voor iedereen die de oudere verhalen over Merlijn kent, of de Disneyfilms, is dit wel even wennen, vermoed ik, maar deze reeks brengt de mythe wel helemaal naar onze tijd, met de thema’s van nu uitvergroot in beeld. En dat is ook precies wat goede fantasy en goede science fiction doet – je een spiegel voorhouden waarin je onze eigen huidige maatschappij net even anders terugziet, waardoor je aan het denken wordt gezet. Een strip met een zekere diepgang dus, maar laat je dat vooral niet weerhouden, want het verhaal is ook gewoon spannend en vlot getekend.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/merlijn-de-initiatie-boek-13-het-kruis-en-het-zwaard/