Patrick Prugne VOORDEELPAKKET A

€51,90 €49,95
Patrick Prugne

Een sprankelend avontuur in een historische setting gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Scenario Patrick Prugne
Tekeningen Patrick Prugne
Inkleuring Patrick Prugne
Formaat A 23 x 31 cm
Pagina's 160
ISBN Hardcover 9789463067409

Dit is VOORDEELPAKKET A en bevat:
- Frenchman (+stofomslag)
- Pawnee (+stofomslag)

Tegen de historische achtergrond van de verovering van het Wilde Westen schetst Patrick Prugne een indringende en bewogen reis doorheen de uitgestrekte binnenlanden van Noord-Amerika.

Frenchman en Pawnee vormen samen een compleet verhaal.

Beide boeken zijn ook verkrijgbaar als gelimiteerde Collectors Editions: KLIK HIER.

1 beoordelen

5 sterren op basis van 1 beoordelingen

m
23 Aug 2022
MOORS MAGAZINE
Frenchman en Pawnee is een tweeluik, een strip in twee delen die het verhaal vertelt van twee Franse vrienden die door het noodlot in Amerika terecht komen waar hun leven een dramatische wending zal nemen. Het is 1803 en in Franse dorpen worden jonge mannen geronseld voor Bonaparte’s leger. Alban wordt eerst uitgeloot, maar de graaf koopt zijn zoon vrij en daardoor wordt Alban op een boot naar New Orleans gezet, waar hij meteen in de problemen komt doordat hij een Amerikaan doodschiet die een onschuldige slaaf wil doodschieten. De Franse trapper Toussaint Charbonneau redt hem uit de galeien, en ze gaan samen het binnenland in, maar er staat nu wel een prijs op zijn hoofd.

Zijn vriend Louis, de zoon van de graaf, hoort van het verraad van zijn vader en reist zijn vriend achterna, vastberaden hem te vinden, maar hij is aangewezen op onbetrouwbare gidsen die hem op een vreselijke manier in de problemen brengen, waardoor hij uiteindelijk bij de Pawnees belandt.

In het tweede deel, Pawnee, leeft Alban al zeven jaar lang samen met de Minettaree-Indianen. Hij werd in de stam opgenomen dankzij de trapper Toussaint Charbonneau, “Frenchman”, vriend van de Indianen en echtgenoot van Sacagawea. Nadat Toussaint hem van de galg had gered en hem alles had geleerd wat een woudloper moet weten moet gingen ze samen mee met de befaamde expeditie van Lewis en Clark, die als allereerste de westkust over land wist te bereiken. Omdat hij alle hoop heeft verloren zijn vriend Louis nog terug te vinden besluit Alban terug te keren naar Frankrijk. Hij weet niet dat zijn zus Angèle intussen de Engelse blokkade heeft omzeild en in Philadelphia is aangekomen met het vaste voornemen hen beiden terug te brengen naar Frankrijk. Intussen moordt een rondzwervend groepje losgeslagen oudmilitairen een hele indiaanse familie uit, gewoon voor het plezier. Maar de dood, in de persoon van een schimmige Indiaan, zit ook hen op de hielen, en de paden van deze bende, Alban en Louis kruisen elkaar op een onverwachte manier.

Een stuk geschiedenis dat niet alleen maar confronterend is, want het hoopvolle aan dit geweldige verhaal is dat er weliswaar altijd schurken zijn die iedereen die anders is dan zijzelf zien als minderwaardig uitschot dat je niet als mens hoeft te behandelen, maar dat er ook overal en altijd mensen zijn die wel degelijk verbinding zoeken en die zorgen voor het positieve verschil. De held van dit verhaal is voor mij trapper Toussaint Charbonneau, een wat morsige, zwijgzame man, die Alban redt van de galg omdat hij naar eigen zeggen een hekel aan Amerikanen heeft, maar vooral omdat Alban opkwam voor een slaaf die onterecht mishandeld werd en op het punt stond doodgeschoten te worden. Toussaint is ook een vriend van de indianen, en met een mondige Indiaanse getrouwd. Dat Alban het gered heeft in Amerika is vooral aan deze trapper te danken.

Het verhaal is subliem, en de tekeningen maken het helemaal af – de stemmige aquarellen brengen je helemaal naar het ongerepte Amerika van twee eeuwen geleden – de strips zijn bovendien heel mooi nop matglanzend papier gedrukt, in een hardcover met stofomslag, dus voorbeeldig uitgegeven, wat het leesplezier enorm verhoogt. Boeken om te koesteren en met regelmaat te herlezen, alleen al vanwege die fabelachtig mooie tekeningen.

https://www.moorsmagazine.com/cartoons/strips/frenchman-en-pawnee/